Trei sindicate din învăţământ solicită în regim de urgenţă o discuţie cu Dăncilă: Acordul e încălcat

sala de clasa

sala de clasaTrei sindicate din învăţământ solicită prin intermediul unei scrisori premierului Viorica Dăncilă, în regim de urgenţă, să aibă o discuţie, precizând că mai multe prevederi ale Acordului semnat în data de 29 noiembrie 2018, la Alba Iulia, au fost încălcate.

 

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” (FSE “Spiru Haret”) și Federația Națională Sindicale “Alma Mater” îi cer, prin intermediul unei scrisori, premierului Viorica Dăncilă, în regim de urgenţă, o discuţie.

Sindicaliştii susţin că mai multe prevederi ale Acordului încheiat cu Guvernul României în data de 29 noiembrie 2018

“Federaţiile semnatare ale Acordului încheiat cu Guvernul României în data de 29 noiembrie 2018, constată că, din păcate, încă din luna ianuarie a anului 2019, o parte dintre prevederile acestui Acord sunt încălcate”, se arată în scrisoarea trimisă de sindicatele din învăţământ.

Potrivit scrisorii, a fost încălcat punctul 5 din Acord, prin care Guvernul s-a angajat ca de la 1 septembrie 2019 sporurile, indemnizațiile și celelalte drepturi salariale care se cuvin personalului din învățământ se calculează în raport de salariul de bază, iar de la 1 ianuarie 2019 ar fi trebuit ca salariu să fie majorat cu 10% pentru personalul didactic care îndeplineşte funcţia de diriginte, pentru învăţăoti, educatiarea, instituitori, profesorii de la clasele primare.

Potrivit aceluiaşi articol, tot de la 1 ianaurie 2019 ar fi trebuit să aibă loc majorarea cu 15% a salariului de bază pentru învățământul special și majorarea cu 7%-20% a salariului de bază pentru predare simultană să se calculeze tot prin raportare la salariul de bază în plată.

“Este evident faptul că NU se respectă pct. 5 al Acordului”, spun sindicatele în scrisoarea adresată premierului Viorica Dăncilă.

“Punctul 6 potrivit căruia începând cu 1 ianuarie 2019 se corelează salariile de bază pentru personalul care îndeplineşte funcţii similare. În condiţiile în care O.U.G nr. 114/2018 nu modifică Legea nr. 153.2016 în sensul corelării salariilor de bază pentru persoanlul care îndeplineşte funcţii similare, este evidentă încălcarea pct.6 din Acord”, se mai arată în scrisoarea sindicaliştilor.

De asemenea, sindicaliştii mai spun că este încălcat şi punctul 7 litera h, conform căruia, de la data de 1 septembrie 2019, cadrele didactice beneficiază, la pensionare, de 6 salarii medii brute pe economie.

“Punctul 9, prin care Guvernul se angajează să plătească, până la data de 31.01.2019, sumele rezultate din sentințele judecătorești definitive până la data de 31.12.2018. Din discuțiile purtate în ultimele zile cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale și ai Ministerului Finanțelor Publice, rezultă că sentințele judecătorești nu se vor plăti nici în luna februarie 2019, ceea ce reprezintă o altă încălcare a acordului”, explică reprezentanţii sindicaliștilor din învăţământ.

Totodată, cele trei sindicate din învăţământ îi reamintesc premierului Viorica Dăncilă că în data de 29 noiembrie 2018, la momentul semnării Acordului s-a angajat personal că acesta va fi respectat în totalitate, conform termenelor stabilite.

Sursa: mediafax.ro

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura