„Vrem ca România devină o ţară respectată în Europa“

Liviu Voiculescu

Liviu-Voiculescu „Vrem ca România devină o ţară respectată în Europa“– susţine preşedintele PNL Olt, Liviu Voiculescu

 

Dle Liviu Voiculescu, faceți parte din generația tânără care a preluat conducerea partidului și care încearcă să facă o altfel de politică. Este această generație diferită, prin mentalitate și prin obiective, față de colegii mai în vârstă?

Este diferită prin mentalitate. Însă obiectivele sunt aceleași și, referindu-mă strict la politica liberală, ele se rezumă, în general, la binele societății în care trăim și la dezvoltarea României. În același timp noi, generația mai tânără, trebuie să conștientizăm că nu putem face o politică performantă fără experiența și înțelepciunea colegilor mai în vârstă. Atâta vreme cât dorim și putem îmbina constructiv energia, voința, ambiția și ideile noastre inovatoare cu experiențele dobândite în timp ale veteranilor politici, învățând din reușitele și chiar din greșelile lor, România și românii nu pot avea decât de câștigat.

Conducerea PNL a tot spus că partidul se reformează și că procesul continuă. Ce înseamnă, mai precis, acest lucru?

Înseamnă împrospătare, revigorare, reenergizare… Înseamnă ceea ce am menționat anterior: un suflu nou al generației tinere, al oamenilor noi care ne vin alături și care vad in politica liberală calea cea mai dreaptă și singura soluție pentru viitorul democratic al României.

Alegerile europarlamentare bat la ușă. Ați reușit într-un timp relativ scurt să mobilizați echipa liberală care în cadrul campaniei de strângere de semnături a depăşit target-ul pe care vi l-aţi asumat. Este un semn că PNL la Olt devine o forță de care adversarii politici ar trebui să se teamă? 

Nu devine. A devenit deja. Uitați-vă la reacțiile regizate din media ale adversarilor politici, uitați-vă la reacțiile pozitive ale cetățenilor la adresa PNL, uitați-vă la valul de simpatie de care ne bucurăm azi și la neputința celor ce țin pârghiile societății în mâini de a împiedica și de a stopa acest val de simpatie. Da! PNL Olt a devenit o forță și nu o spune liderul său Liviu Voiculescu, ci simplul liberal Liviu Voiculescu.

Pentru campania europarlamentară, în calitate de președinte, vă asumați un anumit prag electoral spre care țintiți?

A ține cont de importanța îndeplinirii unui target electoral este ca și cum am privi mereu, cu teamă, la sabia lui Damocles atârnată deasupra capului nostru. Efectul ar fi eminamente negativ pentru că nu poți să faci politică performantă și obiectivă temându-te că nu-ți îndeplinești “norma”. Există, bineînțeles, un prag electoral spre care țintim, dar nu el este cel mai important. Important este să convingem oamenii că, într-adevăr, România merită mai mult decât ce i s-a oferit până acum și că noi, liberalii, suntem alternativa. Singura alternativă.

În luna mai a acestui an este foarte posibil să se joace soarta României nu pentru următorul ciclu de 5 ani al Parlamentului European, ci pentru urmatorul veac. Credeți că vom asista la schimbări majore?

Dacă ținem cont de reacțiile Europei față de Guvernul și guvernarea actuale din România și dacă privim cu atenție lista candidaților PNL pentru Parlamentul European și ce îi recomandă pe ei pentru a reprezenta România în Europa, da. Vor fi schimbări majore!

Care sunt aşteptările dumneavoastră de la noul legislativ european?

Ceea ce așteaptă orice roman: ca România să redevină o țară importantă și respectată a Europei, o putere decizională a Uniunii în ceea ce privește măsurile de sprijin, cooperare și dezvoltare în beneficiul românilor.

Ce le spuneți alegătorilor nemulțumiți că, deși România a îndeplinit criteriile tehnice, încă nu a fost acceptată în spațiul Schengen?

Să privească înapoi, spre ultimii ani de guvernare PSD. Răspunsul este la cei care au ținut până acum frâiele României în mâinile lor.

Având în vedere situația deloc roz a statului din care facem cu toții parte, există riscul real al scoaterii României din UE?

Există și Europa nu contenește să tragă semnale de alarmă. Din păcate acestea sunt ironizate și ignorate de guvernanții noștri nu pentru că (sunt convins de lucrul acesta) nu ar înțelege gravitatea și urmările situației pe care ei înșiși au provocat-o, ci pentru că interesul lor imediat este mai important decât interesul românilor. Libertatea unora este pusă pe primul loc, în fața priorităților României, iar europenii văd și condamnă acest lucru.

Alegerile europarlamentare dau startul altor bătălii de campanie și aici mă refer direct la alegerile locale din 2020. Credeți că este timpul ca PNL Olt să poată sparge gheața și să obțină mai mult de jumătate din primăriile oltene? 

Da. Este timpul ca PNL, în general, să-și arate forța și este timpul, în special, ca PNL Olt să se impună cu oameni valoroși, profesioniști și capabili să facă administrație în folosul comunităților și nu al intereselor politice comandate de lideri obedienți și nepăsători în fața nevoilor oamenilor care i-au mandatat cu încredere.

De ce ar trebui alegătorul să îi voteze pe candidații PNL, în detrimentul reprezentanților celorlalte partide așa-zise de dreapta care se vor înscrie în competiție?

O să mă acuzați, poate, de subiectivism și lipsă de modestie. Dar răspunsul este unul singur și cert pentru că suntem cei mai buni. Viitorul apropiat o va demonstra. De farisei e lumea sătulă.

Aveţi în faţă nişte bătălii electorale, dar şi mulţi oameni cu drept de vot care sunt sătui de clasa politică. Cum îi veţi convinge să iasă la urne şi să voteze partidul din care faceţi parte?

Nu știu dacă va fi un efort în exclusivitate. Efortul de a convinge oamenii să voteze l-a facut deja PSD chiar prin ceea ce n-a el facut pentru oameni, cu toate angajamentele luate la preluarea guvernării și neonorate până în prezent. Oamenii s-au convins că promisiunile au rămas doar promisiuni (reînnoite acum), că nivelul lor de trai a involuat în ultimii ani, că apelurile și nemulțumirile lor exprimate în stradă au fost ignorate, că au fost mințiți și gazați și bătuți și că toate aceste lucruri „se datorează” PSD care n-a înțeles nici până astăzi că guvernarea în România înseamnă „ROMÂNIA ÎN PRIMUL RÂND”. În același timp, românii sunt raționali și înțeleg că schimbarea nu poate veni decât de la ei și în mod democratic și constituțional: prin vot. Așa că eu sunt convins că oamenii vor ieși la vot iar noi, PNL, îi așteptăm să ne fie alături.

Lasă un răspuns