Slatina va răsuna: Hălăi-șa!

calus slatina

calus_slatina Slatina va răsuna: Hălăi-șa!“Călușul Unește România”, acesta este sloganul celei de a XXI a ediții a Concursului Național al Copiilor „Călușul românesc”   ce va avea loc în perioada 18-22 iunie, la Slatina.

A XXI-a ediție a Concursului Național al Copiilor „Călușul românesc”  va avea loc în perioada 18-22 iunie, la Slatina. Călușari de pretutindeni s-au pregătit temeinic pentru a pune în scenă  și anul acesta un tablou coregrafic inedit, sub sloganul „Călușul Unește România”, dedicat  intrării acestul joc polulat in patrimonial UNESCO.

‘Anul acesta pregătim o ediție specială, vor fi foarte multe surprise. Tabloul coregrafic de anul acesta ce il vom prezenta pe Esplanadă va fi dedicat intrării călușului în patrimonial UNESCO. Și anul acesta vor fi zeci de ansambluri din Olt, din țară dar și din străinătate’, a declarat Iliuță Brăileanu, directorul Palatului Copiilor “Adrian Băran ” Slatina.

Dacă în urmă cu  20 de ani, Oltul era reprezentat în festival de patru ansambluri, acum ne putem mândri că avem peste 60 de trupe de copii pasionați de dansurile populare.Slatina va fi din noi capitala călușului românesc cu ajutorul sprijinului financiar din partea autorițăților locale și județene, dar și a ministerului educației. Bugetul concursului ridicându-se la aproape 100.000 de lei.

 Călușul de record

Judeţul cu cel mai mare număr de căluşari a intrat în  2017, în Cartea Recordurilor, reunind 1.052 căluşari care au jucat împreună fascinantul dans. Recordul s-a înregistrat la Slatina, cu ocazia ediţiei a XIX-a a Concursului Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc“. Cei peste 1.000 de căluşari care au dansat pe Esplanadă, pe ploaia care s-a pornit chiar înainte să înceapă momentul, sunt în cea mai mare parte căluşari „de profesie“ ai ansamblurilor din judeţ şi din judeţele vecine, însă dansul a fost jucat şi de dansatori din restul ţării, participând la festival ansambluri din alte 15 judeţe: Alba, Argeş, Bihor, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş, Vaslui, Tulcea, Iaşi şi Vâlcea. Cel de-al doilea record certificat a stabilit festivalul-concurs de la Slatina, aflat în plină desfăşurare, drept festivalul folcloric al copiilor cu cel mai mare număr de participanţi – 2.069, de aproape 10 ori mai mulţi decât la prima ediţie, când, în 1998, conform organizatorilor, la Slatina au venit 250 de copii.

 

Lasă un răspuns