Pescuiau ilegal pe râul Olt

pescuiau ilegal

pescuiau_ilegal Pescuiau ilegal pe râul OltÎn perioada 7- 9 iunie 2019, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt în cooperare cu ANPA Muntenia au executat o serie de acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de încălcare a normelor legale privind regimul piscicol.

În data de 08.06.2019, în jurul orelor 05.50, pe malul drept al râului Olteț, în zona localităţii Fălcoiu a fost depistată o persoană de sex masculin, în vârstă de de 31 de ani, în timp ce desfășura activități de pescuit comercial cu ajutorul unei ambarcațiuni pneumatice de pescuit și a trei unelte de pescuit comercial plurifilament, confecționate din plasă de relon cu lungimea de 80 m fiecare, fără a deține autorizație de pescuit, în perioada de prohibiție. În data de 09.06.2019, în jurul orelor 02.00, pe malul drept al râului Olt, în zona localităţii Brîncoveni, a fost depistată o persoană de sex masculin, în vârstă de 31 de ani, în timp ce desfășura activități de pescuit comercial cu ajutorul unei ambarcațiuni pneumatice de agrement și a două unelte de pescuit comercial, tip setcă monofilament, confecționate din plasă de nylon cu lungimea de 700 m,  şi respectiv de 500 m,  fără a deține autorizație de pescuit, în perioada de prohibiție. În ambele cazuri s-au întocmit acte de constatare pentru săvârşirea faptelor: Pescuitul comercial sau sportiv fără licență sau autorizație de pescuit, art. 64, lit. a,  producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial art. 64, lit. i. și  pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie, art. 64, lit. e,din Ordonanţa de Urgenţă nr. 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura, au declarat reprezentanții IJJ Olt.

Uneltele de pescuit şi ambarcaţiunile au fost predate organelor de urmărire penală, pentru continuarea cercetărilor.

Conform  Ordinului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr.54 din 15 ianuarie 2019 şi Ordinului Ministerului Mediului nr. 76 din 31 ianuarie 2019 privind stabilirea perioadelor și a zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2019, în perioada 11 aprilie – 9 iunie inclusiv, au fost instituite măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale.

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt,  vor fi continuate acţiunile de prevenire şi combatere a braconajului piscicol şi în perioada următoare.

Lasă un răspuns