Program prelungit la pașapoarte

program prelungit pasapoarte

program_prelungit_pasapoarte Program prelungit la pașapoarte

Serviciile de eliberare a pașapoartelor vor avea program prelungit, pe toată durata verii, pentru a face față numărului mare de solicitări.

Astfel,  pentru perioada de vară s-a decis ca programul zilnic de lucru cu publicul să se desfășoare, începând din 24.06.2019, între 08:30 – 18:30 la structurile teritoriale de pașapoarte, acolo unde volumul cererilor înregistrate impune acest lucru. A fost implementat și un sistem de notificare prin SMS, înainte cu una până la trei luni față de expirarea termenului de valabilitate al pașaportului. Măsura introducerii sistemului de notificare a avut drept scop evitarea situațiilor în care cetățenii își planifică, mai ales în perioada de vară, deplasări în străinătate și constată în ultimul moment că nu pot efectua călătoria respectivă din cauza faptului că le-a expirat pașaportul.

De la începutul anului 2019, au fost transmise 407.192 SMS-uri de notificare (390.749 la nivel național si 16.443 la nivel internațional). În luna aprilie au fost transmise notificări pentru pașapoartele care urmau să expire în lunile iulie, august și septembrie 2019. O altă măsura pentru evitarea aglomerației a fost prelungirea termenului de valabilitate a pașaportului simplu electronic de la 5 ani la 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 25 de ani.

În plus, pentru evitarea aglomerației la depunerea cererilor de eliberare a pașaportului, solicitanții au posibilitatea de a se programa online. Una dintre cauzele creșterii numărului de solicitări în această perioadă poate fi faptul că, în cursul acestui an, expiră pasapoartele eliberate în anul 2009 (cu termen de valabilitate de 10 ani) și cele eliberateîn anul 2014 (cu termen de valabilitate 5 ani).

Lasă un răspuns