La Cilieni vor fi omorâți toți porcii

pesta cilieni

pesta_cilieni-scaled La Cilieni vor fi omorâți toți porciiDSVSA Olt va interveni pentru uciderea preventivă a porcilor din localitatea Cilieni, în ultimele două zile apărând noi focare de pestă porcină africană. 

Decizia a fost adoptată în cadrul şedinţei Centrului Local de Combatere a Bolilor Olt, în care s-a aprobat programul de măsuri pentru combaterea pesteo porcine africane în localitatea menţionată.

Urmează să fie emis Ordinul Prefectului Judeţului Olt pentru aplicarea măsurii de ucidere preventivă a tuturor porcilor din localitatea Cilieni, au transmis reprezentanţii DSVSA Olt, care au prezentat evoluţia din ultimele zile a focarelor de pestă, numărul acestora ajungând în doar câteva zile la şase.

„ În data de 14.07.2019, Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt a confirmat prezenta virusului acestei boli, într-o exploataţie nonprofesională din Cilieni, la una din cele două probe de sânge prelevate, ca urmare a notificării medicului veterinar cu privire la modificarea stării de sănătate a acestora. În  dimineaţa de 15.07.2019, au fost recepţionate şi analizate patru probe de sânge prelevate ca urmare a suspiciunii de PPA la porcii din alte două gospodării din localitatea Cilieni, judeţul Olt, fiind emise buletinele de analiză cu rezultate pozitive pentru ambele gospodării. În consecinţă, numărul focarelor de pestă porcină africană în localitatea Cilieni, judeţul Olt a ajuns la 6“, se arată în comunicatul  DSVSA Olt

Crescătorii de animale s-au resemnat, astfel că toți porcii din localitate vor fi sacrificați.

‘Vor fi omorâți toți porcii. Oamenii știu că acesta este singura soluție să scăpăm de pestă’,  a spus Ionel Marancea, primarul din Cilieni.

Potrivit datelor furnizate de DSVSA OLT, în Cilieni sunt 784 capete, porcii fiind crescuţi în 23 explataţii din cele 984 gospodării existente în localitate. Localnicii din Cilienu s-au mai confruntat cu pesta porcină, in aprilie fiind ridicate restricțiile.

Lasă un răspuns