Pestă porcină la Ianca

pesta ianca

pesta iancaPotrivit  datelor furnizate de reprezentanții DSVSA Olt,  probele prelevate de la porcii domestici dintr-o anexă a unei stâni situată în extravilanul comunei Ianca au fost declarate pozitive. 

Probele au  fost trimise către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, pentru confirmarea diagnosticului.

Autoritățile sanitar-veterinare au luat primele măsuri de prevenire a izbucnirii unor noi focare de pestă porcină în județ, la Ianca., după ce probele prelevate de la mai multe suine aflate în anexa unei stâni au fost declarate pozitive. Acestea au fost aprobate astăzi de membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor.

Astfel, anexa respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a aplicat măsura de eliminare a tuturor porcilor, ecarisarea cadavrelor, dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

S-a stabilit zona de protecţie pe o rază de 3 kilometri în jurul exploatației suspecte şi de supraveghere pe o rază de 10 km, în care este inclusă și zona de protecție, respectiv Ianca și Grojdibodu și fondul de vânătoare nr.51.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Instituția a informat crescătorii de oi (ciobanii) despre faptul că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase la animale, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli atrage răspunderea penală.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura