Sistemul informatic al CAS crează haos

cas sistem informatica

cas_sistem_informatica Sistemul informatic al CAS crează haosEste haos în cabinetele medicilor de familie din toată țara și în farmacii. Sistemul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este blocat iarăși, de 20 zile.

Medicii nu au cum să îi consulte pe pacienți și să le elibereze rețete compensate, pentru că se pot trezi că le vor plăti din banii lor.Medicii de familie spun că se întâmplă tot mai des să nu meargă sistemul şi au trimis sesizări la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De aici s-a primit un singur răspuns printr-un comunicat de presă, in care se anunăță serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale eliberate off-line în perioada 05 iulie 2019 și până la remedierea PIAS,  vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii iulie 2019.

“Urmare a unor probleme tehnice, care au condus la întreruperi în funcționarea Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se eliberează în regim off-line până la remedierea indisponibilității PIAS. În acest sens, pentru perioada  în care au fost constatate întreruperi în funcționarea PIAS, președintele CNAS va emite Ordin, conform prevederilor legale mai sus menționate, care se publică pe pagina de web a CNAS”, se arată in comunicatul emis de CNAS.

Medicii se plâng si de greutatea cu care decurg consultațiile. In acest fel , stau la un pacient si 30 de minite, si sunt zile in care nu pot elibera nici măcar o singura reteta

 ‘Această problemă este de mai bine de 20 de zile. Pacienții devin nervoși atunci când suntem nevoiți să stăm la o rețetă și câte 30 de minute. Sunt zile când nu putem elibera nici măcar o rețetă’, a spus Dorian Costescu, medic de familie .

Statul roman a plătit pentru acestă platformă informatică a sistemului de sănătate  peste 18 milioane de euro.

Lasă un răspuns