Ample acțiuni de control desfășurate de DSVSA Olt

actiuni marca DSVSA Olt

actiuni_marca_DSVSA_Olt Ample acțiuni de control desfășurate de DSVSA OltÎn ultima lună inspectorii de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt au desfășurat acțiuni de control în domeniul igienei alimentare, pentru a preîntâmpina apariția îmbolnavirii oamenilor în urma consumului de produse alimentare de origine animală și nonanimală.

În acest sens, au verificate 361 de obiective: restaurante, braserii, fast-food-uri, pizzerii, laboratoare de cofetărie/patiserie, puncte mobile, supermarket-uri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, pieţe agroalimentare.

În urma acestor controale s-au constatat neconformități referitoare la:

  • ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
  • condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție şi de comercializare;
  • depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, 9 unități, respectiv 1 restaurant, 1 pizzerie, 2 puncte mobile, 4 magazine alimentare, 1 piaţă agroalimentară (spaţiul destinat comercializării produselor lactate),  au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 19.200 de lei.

Au fost reţinute oficial şi retrase de la vânzare 2,238 kg de carne pasăre, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

În perioada 12-14 iulie 2019, au fost efectuate controale tematice pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor a cerinţelor legislaţiei Uniunii Europene și naționale aplicabile comerţului stradal  cu produse de origine animală provenite din producția internă. În această acțiune, inspectorii sanitari veterinari au colaborat cu reprezentanții Inspectoratului Judeţean de Poliție Olt, respectiv cu cei ai Jandarmeriei Judeţului Olt.

 Astfel, au fost efectuate 9 controale în pieţe agoalimentare, târguri, locuri neamenajate (pe trotuare) situate de-a lungul căilor rutiere (comerț stradal) la micii producători, care comercializau direct către consumatorul final produsele primare de origine animală (lapte crud, ouă, carne de pasăre sau lagomorfe, miere, etc.), obținute în gospodăriile proprii şi la persoanele care comercializau direct către consumatorul final alimente de origine animală (brânzeturi, produse din carne, etc.) obținute în gospodăriile proprii.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 3 de sancțiuni contravenționale în valoare de 12.100 de lei şi 2 avertismente. Totodată, au fost reținute oficial 45 de kg produse de origine animală (brânzeturi, lapte crud), comercializate în spatii neaprobate sanitar veterinar (trotuar) în condiții neigienice, fără respectarea lanțului frigorific și a căror trasabilitate nu a putut fi demonstrată.

Lasă un răspuns