Pesta porcină pune stăpânire pe Olt

pesta olt

pesta olt1575 de porci au fost uiciși până în acest moment în Olt, din cauza pesta porcină africană ce se extinde cu repeziciune.

Potrivit DSVSA Olt, 13 localități din Olt sunt afectate de pesta porcină africană, numărul focarelor confirmate ajungând la 50 : Cilieni (şapte focare), extravilanul localităţii Ianca (trei focare), Ianca (un focar), Dăneasa (un focar), Sprâncenata (opt focare), Slăveni – Gostavăţu (zece focare), Stoeneşti (nouă focare), Drăgăneşti-Olt (două focare), Văleni (două focare), Orlea (trei focare), Studina (un focar), Gura Padinii (un focar), Ipoteşti (un focar), Coloneşti (un focar).

„Acţiunea de ucidere preventivă a tuturor porcilor din exploataţii nonprofesionale situate într-un perimetru delimitat, unde au fost confirmate focare de pestă porcină africană, în Stoeneşti, a fost finalizată pe 7 august. Aici au fost eliminaţi 236 porci din 48 de exploataţii nonprofesionale. În total, până astăzi (n. red. – vineri 9 august), au fost eliminaţi 226 porci în focarele de boală confirmate. În celelalte trei localităţi (Cilieni, Gostavăţu şi Stoeneşti), în care s-a aplicat ca măsură preventivă uciderea tuturor suinelor, au fost eliminaţi până în prezent 1.113 porci”, a transmis DSVSA Olt.

Pentru a evita împrăștierea virsului, mai multe primării au informat gospodarii să respecte câteva reguli: „Toate mașinile agricole, combinele, tractoarele la ieșirea din tarlale și la deplasarea acestora dintr-o solă în alta vor fi dezinfectate de către proprietar/utilizator; Menținerea porcilor în incinta adăposturilor/ curților; Este interzisă creșterea porcilor în stare de libertate, pe pășune, în păduri sau pe gropile de gunoi ale localităților”.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura