Alexandru Stănescu susține legea vânzării terenurilor agricole

stanescu alexandru legea terenuri

stanescu alexandru legea terenuriCine cumpără teren agricol este obligat să îl păstreze timp de 15 ani. Sau, dacă vrea să îl vândă, singurul cumpărător poate fi statul. Prevederile apar într-un proiect de lege depus în Parlament. Intenția declarată este de a preveni specula. Discuția a pornit de la faptul că mari suprafețe agricole din România se află în proprietatea unor cetățeni străini.

Ministerul Agriculturii dorește să implementeze un proiect legislativcare schimbă regulile privind cumpărarea terenurilor agricole. Printre noile măsuri se numără și condiționarea vânzării doar către cei care se ocupă de agricultură, în special către tinerii fermieri, fiind însă interzisă revânzarea pentru o anumită perioadă.

În Legea 17/2014 este stabilit ca instrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini, precum și al statului român în această ordine, la preț și în condiții egale.Acum, în noul proiect de lege, se modifică această ordine de preempțiune astfel: coproprietari și rude pana la gradul I, apoi arendași, urmați de statul roman și de proprietarii de terenuri agricole vecini.

„În ceea ce privește proiectul legii vânzării terenurilor agricole, au avut loc dezbateri cu reprezentanți ai asociațiilor profesionale și ne dorim ca, până la sfârșitul lunii septembrie a acestui an, să existe o clarificare a punctelor de vedere asupra noilor reglementări. Legea vizează trei aspecte importante. Unul dintre ele este preempțiunea, în care vor fi definite zonele de preempțiune pentru arendași, coproprietari sau alte persoane implicate. O a doua temă este legată de persoana care cumpără terenul și, a treia problemă, o clarificare legislativă trebuie adusă în ceea ce privește cetățenia cumpărătorului”, precizează Alexandru Stănescu. 

Au fost stabilite și o serie de condiții cumulative la cumpararea acestor terenuri agricole de către persoanele fizice sau firme, în cazul în care nu este exercitat dreptul de preempțiune.

Persoanele fizice vor trebui să aibă reședința sau domiciliul, pe raza unității administrativ-teritoriale unde se află terenul oferit spre vânzare și să desfășoare activității agricole pe raza unității administrativ-teritoriale unde se află terenul oferit spre vânzare cu cel puțin cinci ani anteriori anului de publicare a ofertei de vânzare a terenului. De aceste condiții vor fi scutiți însă tinerii fermieri.

Pentru persoane juridice, condițiile prevăzute sunt următoarele: sediul social sau sediul secundar să fie înregistrat pe raza unității administrativ-teritoriale unde se află terenul oferit spre vânzare, desfșurarea de activitate agricolă pe raza unității administrativ-teritoriale unde se află terenul oferit spre vânzare, cu minimum 5 ani anteriori anului de publicare a ofertei de vânzare a terenului și veniturile obținute din activități agricole să reprezinte minimum 75% din totalul veniturilor pe ultimii 3 ani.

De asemenea, proiectul de lege reglementează obligativitătea utilizării terenurilor respective exclusiv pentru desfășurarea activităților agricole de către proprietarii acestor terenuri, fie în regim de exploatare directă, fie prin încheierea contractelor de arendare.

Proiectul legislativ propune  și un termen de 15 ani în care terenurile cumpărate nu vor putea fi revândute, iar în acest caz vor fi achiziționate numai de către statul român, prin Agenția Domeniilor Statului.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura