Guvernul vrea să simplifice achizițiile publice

Guvernul Orban

Guvernul Orban Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a declarat recent că este în curs de finalizare un proiect de act normativ care prevede înfiinţarea completurilor specializate pentru achiziţii publice la nivelul Curţilor de Apel.

 

„Draftul de ordonanţă de urgenţă (pentru înfiinţarea completurilor – n.r.) este în curs de finalizare. El are atât partea de complet de judecată specializată pentru procedurile de achiziţie publică, însoţit de un pachet de măsuri pentru respectarea termenelor procedurale care sunt cuprinse acum în legislaţie, şi o componentă pe partea de procedură, care priveşte Agenţia Naţională de Achiziţii Publice, unde controlul ex-ante, cel specific pentru aceste tipuri de proceduri, dorim să îl disciplinăm, inclusiv cu un sistem de sancţiuni pentru personalul care este implicat în acest proces de exercitare a controlului”, a spus Boloş la începutul şedinţei de guvern.

Ministrul a menţionat că în acest proiect de act normativ se regăseşte şi sistemul de sancţiuni pentru nerespectarea termenelor, astfel încât întârzierile care există acum în procedurile de achiziţie publică să nu mai fie un impediment pentru nerespectarea proiectelor, iar derularea procedurilor de achiziţie publică să poată fi asigurate într-un termen rezonabil.

Ministrul Fondurilor Europene a subliniat că are în lucru şi proiectul referitor la simplificarea procedurilor de achiziţie.

„Urmărim ca la nivelul beneficiarilor să instituim acest sistem de responsabilizare, până la urmă, a celor care derulează proiectele cu fonduri europene. (…) Unele dintre aceste proceduri (de reavizare – n.r.) pot să fie simplificate, pentru că o simplă solicitare de reavizare nu trebuie considerată ca şi un aviz iniţial, deci procedura nu ar trebui să fie parcursă încă o dată de către agenţiile de mediu. (…) E o sarcină pe care ne-am asumat-o prin programul de guvernare, acela de a asigura debirocratizarea şi simplificarea procedurală pentru proiectele cu fonduri europene”, a mai afirmat acesta.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura