Salariații DGASPC lăsați de Guvern fără bani

cj dgaspc olt

cj_dgaspc_olt Salariații DGASPC lăsați de Guvern fără baniGuvernul României a făcut economii reducând drastic bugetul DGASPC. La Olt există riscul ca oamenii care au grijă de copiii  și bunicii fără familii să rămână fără salarii. În această situație sunt peste 1400 de salariați.

Se anunță vremuri grele pentru angajații DGASPC. Guvernul României a redus bugetul Consiliului Județean Olt cu  61 de milioane de lei, iar direct afectată de acest lucru este Protecția  Copilului.

Dacă anul trecut această instituție a avut un buget de 93 de milioane de lei, anul acesta i-au fost alocați doar 16 milioane lei. Acești bani sunt insuficienți  pentru investiții și plata salariilor. Potrivit președintelui Consiliului Judetean, Marius Oprescu, se va încera soluționarea acestei probleme. „În urmă cu o lună de zile, când am văzut bugetul aprobat de Guvernul României, am spus că pierdem în jur de de 50 de milioane de lei. Din păcate, pierderea este mai mare față de bugetul anului anterior; sunt aproximativ 61 de milioane de lei pe care Consiliul Județean Olt îi pierde. Cea mai mare sumă pe care o pierdem e legată de Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, unde, anul trecut, am avut o execuție bugetară de aproximativ 93 de milioane de lei. Din păcate, Guvernul României ne-a dat pentru acest an doar 16 milioane de lei, adică o sumă la circa 20% din totalul bugetului de cheltuieli.Consiliul Județean Olt o să pună o mare parte din sumă pentru acoperirea acestei găuri pe care Guvernul României a creat-o în bugetul acestei direcției. Cu toate acestea, n-o să reușim ca încă de la început de an să acoperim cheltuielile de finanțare ale direcției până la sfârșitul anului. Vom vedea ce vom face pe parcurs. Diferența între bugetul de anul trecut și ce a alocat acum guvernul este foarte mare, în condițiile în care la Direcția Copilului există o creștere de salarii prin grila ministerului de resort, independentă de noi, consiliul județean, care aprobăm, aici, în forul nostru, aceste lucruri. Deci guvernul acordă măriri de salarii la angajați, dar nu asigură și bugetul necesar acestor creșteri”, a declarat președintele CJ Olt, Marius Oprescu.

Președintele Consiliului Județean susține că nu numai investițiile sunt puse în pericol, ci și plata salariilor și reducerea deficitului de personal.  Trebuie subliniat că în centrele DGASPC , atât cele de îngrijire pentru copii cât și pentru  vârstnici, se lucrează la foc continuu, iar deficitul de personal nu le permimte acestora să își ia liber. Este puțin probabil că vor exista bani pentru plata orelor suplimentare.

„Bineînțeles că vom încerca să limităm răul și să aprobăm concursuri de personal la Direcția Copilului, doar dacă este absolut necesar, astfel încât să reușim să asigurăm toate turele, pentru că, așa cum se știe, această direcție este o instituție care lucrează la foc continuu; nu poți lăsa copiii nesupravegheați noaptea, sau sâmbăta și duminica, ori în zilele de sărbătoare. Deci vom face aceste angajări doar în măsura în care ele vor fi absolut necesare. Altfel, deficitul de personal va fi asigurat probabil prin mai multă muncă din partea actualilor angajați”, a precizat Oprescu.

La nivelul judetului Olt, 1415 salariați se îngrijesc 24 din 24 ca beneficiarii serviciilor sociale să aibă tot ce le trebuie. Acești oameni riscă ca până la finalul anului să nu își primească salariile.Cu această situatie se confruntă toate județele țării. Președinții consiliilor județene speră ca rectificarea bugatară să aducă soluții pentru acesată problemă.

Lasă un răspuns