VIDEO – De 10 ani la Brâncoveni caii se încură de Sân’ Toader

Cai Brancoveni 2020

Sărbătoare mare la Brâncoveni. Primăria a organizat, sâmbătă, 7 martie, pe stadionul din satul Mărgheni, cea de-a Xa ediție a sărbători „Încuratul cailor de Sân ‘Toader”, îngrijirea și a se prezenta, în afară sutelor de localnici, mai mulți invitați să facă, printre îngrijirile președintele CJ Olt, Marius Oprescu, deputatul Marius Iancu și senatorul Renică Diaconescu.

„Încurați cailor de Sân” Toader de la Brâncoveni este o îngrijire sărbătoare a unei tradiții, îngrijirea sărbătoare sunt ca scop păstrarea obiceiurilor tradiționale de la Sfântul Toader. Este necesar să fie fie sărbători mai frumoase ca de obicei, mai ales pentru că este prea frumoasă și timp liberă și pot anunța prezența foarte mulți concurenți, chiar din județ, atunci și alte modificări, precum Teleorman, Vâlcea sau Argeș. Caii scrieriși sunt în concordanță trepte de cele trei probe, cel mai frumos și cel mai puternic poate fi, dar și mai mai frumoasă caleașcă ” , a spus primarul local, Ion Cheroiu.

Ion_Cheroiu_primar_Brancoveni VIDEO - De 10 ani la Brâncoveni caii se încură de Sân’ Toader

 Se pot păstra tradiții din generație în generație.

„Acest globalizare, îngrijire este necesară UE, trebuie să ne asigurăm un singur lucru, trebuie să ne păstrăm tradițiile, religia și neamul.Eu sunt adepți păstrării obiceiurilor, tradiționale românești pentru că sunt de fapt rădăcinile pentru neam” , a declarat senatorul de Olt, Renică Diaconescu.

„Este o îngrijire tradițională trebuie să continue. Văd că a depășit granițele județului nostru. Cred că mai mult este implicat în partea autorităților necesare, în ceea ce privește CJ-urile din CJ se pot gândi pentru a crea acest festival ” , a spus și deputatul lui Marius Iancu.

„Puteți sărbători se dezvoltă. Nu am venit încă de la prima ediție și simt că de la o an se dezvoltă. Cred că, noi, prin Centrul Cultural, trebuie să ne implicăm mai mult, Încurați cailor de la Sfântul Toader la Brâncoveni, o dimensiune și o necesitate pentru a putea crește ” , este declarată președintele CJ Olt, Marius Oprescu.

Incurat_cai_SN_Toader_Brancoveni_2020 VIDEO - De 10 ani la Brâncoveni caii se încură de Sân’ Toader
Cai_Incurat_prin_Brancoveni VIDEO - De 10 ani la Brâncoveni caii se încură de Sân’ Toader

 Ziua este împărțită cu un spectacol minunat susținut de artiștii de la Doina Oltului, dar și de Ansamblul din localitate.

Evenimentul de la Brâncoveni a început să crească tradiții vechi o comunei oltene cu istorie bogată. Tradiția a spus că în prima perioadă a cărții după Lăsata Secului era Săptămâna Cailor lui Sân ‘Toader, iar în fiecare zi este cinstea necesară unui cal din herghelia sa. Totuși, fetele de măritat pot fi spălate părul, în vinerea premergătoare zilei de la Sfântul Toader, cu „iarbă-mare”, sperând să-l acolo tot anul frumos și mătăsos.

Lasă un răspuns