La Grădinari, primarul ia măsuri împotriva COVID -19

scoli-ganeasa
scoli-ganeasa La Grădinari, primarul ia măsuri împotriva COVID -19

Zeci de cetățeni de etnie romă din Grădinari s-au întors acasă odată izbucnirea epidemiei de Coronavirus în Italia. Speriaţi de evoluţia COVID-19 pe teritoriul Italiei, o parte s-au întors în Grădinari, majoritar în satul Petculeşti, astfel că luni, 9 martie 2020, 29 de persoane din Grădinari încă se aflau izolate la domiciliu.

Primarul vrea să închidă școlile

12 dintre acestea termină perioada de izolare, însă primarul susține că este nevoie să mențină măsurile de precauție. Astfel că acesta a cerut să fie suspendate cursurile. Mai ales că  aproximativ 8 elevi ai şcolii ar proveni tocmai din familiile recent întoarse din Italia. Una dintre aceste familii a intrat în izolare cu tot cu copii, fiind, spune primarul, contact al cazului depistat pozitiv din Suceava. Cei care au călătorit cu acelaşi autocar cu bărbatul de 71 ani au fost testaţi şi rezultatele ar fi negative.

„Am discutat şi eu cu directoarea şi noi am luat în calcul, ca o măsură de prevenţie, din punctul meu de vedere, o perioadă, o săptămână, două, să suspendăm cursurile. De exemplu avem o familie care se presupunea că a venit în autocar cu o persoană care a avut probleme, care a fost infectată, de la Suceava, şi acei copii i-am izolat şi pe ei, până aflăm rezultatele. Au fost testaţi, li s-au recoltat probele şi s-ar părea că n-au niciun fel de problemă. E vorba de părinţi“, a declarat primarul comunei Grădinari, Mihai Ioana.

Un copil dintr-o familie întoarcă din Italia a ajuns la spital

 De menţionat că, în această după-amiază băiețelul unei dintre familiile izolate a fosta dus la SJU Slatina cu izoleta. Acesta va fi supus unor investigații medicale amănunțite.

Părinții acestuia mai au patru zile de izolare și nu prezinte simptme de COVID 19. Cel mai probabil micuțul are o viroză, pentru care era sub tratament de ceva vreme.

Decizia de a suspenda cursurile școlare este luată de Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă  la solicitarea DSP. În acest moment în Olt nu s-a impus suspendare cursurilor unei școli. Potrivit inspectorului general ISJ Olt, Dana Țîrcomnicu:’decizia de a suspenda cursurile la o clasă  se face în baza apariției unu  caz confirmat de îmbolnăvire cu COVID-19 într-o clasă. În cazul apariției a 3 cazuri confirmate sau  în cazul îmbolnăvirii în rândul cadrelor didactice se vor suspenda cursurile în școala respectivă .’

În acest moment, ministrul Educației a decis amânarea olimpiadelor și concursurilor școlare, fazele interjudețene și naționale.

La Grădinari oamenii rămân în izolare

 Persoanele aflate în izolare la Grădinari sunt în fiecare zi vizitate de asistenţii comunitari şi de expertul pe probleme de romi, care se asigură că nu prezintă simptomele bolii.

„Noi am trimis asistentul medical comunitar şi cu expertul pe probleme de romi şi în fiecare zi îi monitorizează. E foarte important să-i ţinem acasă. Se şi reuşeşte, să ştiţi. Am apelat şi la Poliţie, dar n-a fost nevoie să intervină, i-am luat însă cu noi pentru că au altă legitimitate“, a mai spus primarul.

 Acesta susține că în localitate se impune să fie luate măsuri mult mai drastice. Oamenii sunt speriați, mai ales că numărul celor care vor doresc să se întoarcă acasă este mult mai țară.

„Au venit de teama Coronavioruslui din Italia, pentru că în Italia s-u luat măsuri foarte dure. Foarte mulţi lucrează, unii sezonier, alţii, sincer, colectează tot felul de obiecte pe care le vând la târg. O parte sunt veniţi din nord, dar sunt şi din alte zone. Cei mai mulţi sunt din zona Milano, cei care sunt plecaţi din Grădinari“, a mai spus primarul.

Lasă un răspuns