CORONAVIRUS. STAREA DE URGENȚĂ pe înțelesul tuturor: 10 lucruri pe care trebuie să le cunoaștem obligatoriu

WhatsApp-Image-2020-03-11-at-14.42.25

Președintele Klaus Iohannis a anunțat sâmbătă, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, că decretează starea de urgență în România. 

Potrivit Ordonanţei, starea de asediu și starea de urgență sunt măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și siguranței naționale sau a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre.

Starea de urgență se instituie pe o perioadă de cel mult 30 de zile.

STAREA DE URGENȚĂ PE ÎNȚELESUL TUTUROR

Asociația VeDem Just a explicat pe înțelesul tutror ce reprezintă starea de urgență și ce trebuie să cunoaștem din restrângerea unor drepturi fundamentale care se impun în urma acestui status.

Cine decide? Preşedintele statului decide prin decret, ce este contrasemnat de premier şi care trebuie aprobat în termen de 5 zile de Parlament.

Când? Când sunt pericole grave actuale sau gata să se producă la adresa apărării țării și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.

Ce zonă se vizează? Tot teritoriul ţării sau numai anumite judeţe ori oraşe.

Când începe? De la data publicării decretului, fără a se aştepta decizia Parlamentului.

Cât durează? Cel mult 30 de zile, cu posibilitatea unor prelungiri succesive, fiecare de maximum 30 de zile.

În ce constă? Măsuri excepţionale de natură politică, economică și de ordine publică care se arată în decret.

Cine le pune în executare? Unele atribuții ale administrației trec în competența autorităților militare și a altor autorități publice arătate în decret. Coordonarea o asigură MApN (pentru siguranţa naţională) sau MAI (pentru dezastre).

Ce se face? Se limitează exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale: se interzice circulaţia, se închide frontiera, se rechiziţionează bunuri, se efectuează razii, se interzic adunări, se efectuează evacuări, se închid localuri, se suspendă presa, se pune paza militară la anumite instituţii, se raţionalizează alimentele.

Ce nu se face? Nu se limitează dreptul la viaţă, nu este permisă tortura, nu se împiedică accesul la justiţie, nu se pot condamna persoane pentru fapte nereglementate.

Unde se prevede? OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.

Grupul de Comunicare Strategică a transmis, sâmbătă seară, precizări despre decretarea stării de urgenţă, afirmând că vor fi avute în vedere doar acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus.

WhatsApp-Image-2020-03-11-at-14.42.25-1024x768 CORONAVIRUS. STAREA DE URGENȚĂ pe înțelesul tuturor: 10 lucruri pe care trebuie să le cunoaștem obligatoriu

Lasă un răspuns