România ajută Republica Moldova în lupta cu COVID 19

covid-19-moldova
covid-19-moldova România ajută Republica Moldova în lupta cu COVID 19

România sare în ajutor Republicii Moldova, aflată pe harat țărilor afectate de COVID 19. Autoritățile moldovene au cerut autorizarea livrării  unor medicamente din România.

Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Sănătății informează că autoritățile române vor da curs solicitării adresate pe canale diplomatice de către Republica Moldova privind autorizarea livrării unor medicamente care pot fi achiziționate din România pentru asigurarea cu necesarul medicamentos a instituțiilor medico-sanitare publice din Republica Moldova, în contextul sistării exportului de medicamente din România după instituirea codului roșu de risc de infecție cu noul coronavirus’,a anunță Ministerul Sănătății printr-un comunicat de presă.

 Această masură este posibilă deoarece Ordinul Ministrului Sănătății 428/2020 pentru aprobarea Listei cuprinzând dispozitivele medicale şi materialele sanitare pentru a asigura prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate infecţiei cu SARS-COV-2, a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar, precum şi a unor măsuri pentru asigurarea medicamentelor cuprinse în Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed) permite exceptarea livrării în afara teritoriului României a medicamentelor fabricate de producătorii din România destinate altor piețe din afara teritoriului României, precum și a medicamentelor care tranzitează teritoriul României fiind destinate altor piețe.

Prin această măsură, România urmărește, de o manieră prioritară, să acorde sprijin direct cetățenilor Republicii Moldova.

‘România a fost și este mereu alături de cetățenii Republicii Moldova, acordând ajutor de fiecare dată, la nevoie, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, și fundamentată pe cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova’, se arată în același comunicat.

Republica Moldova se confruntă este în aceiași situația ca și România. După ce în peninsulă a izbucnit epidemia de COVID 19 mulți moldoveni s-au întors acasă. Numărul persanelor declarate infectate este unul mic comparativ cu restul țărilor europene, 3, dar autoritățile se așteaptă ca acesta să crească.

Lasă un răspuns