Pandemia suspendă executările silite

anaf
anaf-1024x705 Pandemia suspendă executările silite

ANAF a luat mai multe masuri pentru a veni in sprijinul contribuabililor si firmelor afectate de criza provocata de pandemia Coronavirus.

Astfel, se suspenda sau, dupa caz, se dispune neinceperea executarii silite a creantelor bugetare, rambursarea TVA, precum si actiunile de control.  Anuntul a fost facut la inceputul acestei saptamani de ministrul Finantelor, Florin Citu. 

“In aceasta perioada, avand in vedere contextul economic dificil cauzat de raspandirea infectiei cu virusul COVID – 19, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pregatit o serie de masuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, cele mai importante fiind:
– suspendarea sau, dupa caz, neinceperea executarii silite a creantelor bugetare; In acest sens, nu se mai emit somatii, popriri asupra disponibilitatilor banesti si a veniturilor urmaribile si nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Exceptie fac sumele provenite din hotararile judecatoresti pronuntate in materie penala.
– rambursarea TVA, in cursul lunii martie, pentru toate deconturile solutionate si pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi;
– implementarea unui nou mecanism de rambursare a TVA, care vizeaza solutionarea cu celeritate a deconturilor, incepand cu data de 1 aprilie 2020;
– suspendarea actiunilor de control fiscal (a inspectiilor fiscale, a controalelor antifrauda) cu exceptia verificarilor ce pot fi efectuate de la distanta, precum si a cazurilor de evaziune fiscala, acolo unde sunt indicii in acest sens;
– suspendarea actiunilor antifrauda privind Filtru II si a activitatilor specifice din Punctele de Trecere a Frontierei cu Ungaria si Bulgaria.

Masurile vor fi aplicate atat in perioada in care in Romania este declarata stare de urgenta, cat si pentru o perioada de 30 de zile de la incetarea acestei stari.

Totodata, se amana termenul de depunere a declaratiilor fiscale de la 25 martie 2020, pana la data de 25 aprilie 2020”, a scris ministrul Citu pe pagina retelei sale de socializare. 
De asemenea, ministrul a anuntat ca aceste masuri intra in vigoare in aceasta saptamana printr-o noua ordonanta de urgenta, urmand sa fie aplicat si un sistem de bonusare pentru cei care isi achita impozitele la timp.

Lasă un răspuns