Gripa spaniolă a ucis aproape 100 de milioane de persoane! Ce are în comun cu COVID-19

medici-gripa
medici-gripa-1 Gripa spaniolă a ucis aproape 100 de milioane de persoane! Ce are în comun cu COVID-19

Mai mulți istorici sunt de părere că gripa spaniolă a fost cea care a pus de fapt capăt primului Război Mondial. Primul val al acestei epidemii a apărut în primăvara anului 1918, însă consecințele au fost minore. Simptomele erau cele clasice: frisoare, febră, oboseală, dureri musculare. În toamnă, însă virusul, despre care nici astăzi nu se știu prea multe, a reapărut și a ucis între 50 și 100 de milioane de victime.

Ca și COVID-19, acest al doilea val al virusului, afecta plămânii și se murea prin sufocare, asfixiere. Pielea celor afectați devenea albastră, iar plâmânii se umpleau de lichid. Spre deosebire de alte pandemii, această boală afecta tinerii sănătoși, mai exact soldații aflați pe front. Se spune chiar că aceștia au răspândit virusul peste tot.

Pandemia a fost considerată de mulți cea mai letală din istoria umanității. Aproape jumătate de Glob s-a îmbolnăvit, iar mortalitatea a fost între 2,5 – 5%. Cele mai multe decese au fost înregistrate în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Cei de peste 75 de ani au fost cel mai puțin afectați. Nici copiii nu au avut prea mult de suferit.

Lasă un răspuns