Firmele pot depune începând de astăzi cererile pentru șomaj tehnic

ziua portilor deschise la ajofm olt

Începând de miercuri, 1 aprilie, se pot depune de către angajatori cererile pentru şomaj tehnic, la Agenţiile Judeţene pentru forţele de muncă.

Pentru plata șomajului tehnic din ultimele două săptămâni, cererile trebuie trimise până în 10 aprilie. Iar pentru prima jumătate din aprilie, solicitările vor fi trimise în luna mai.
Angajatul în șomaj tehnic va primi 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, și în perioada de șomaj tehnic îi vor fi achitate CAS, CASS și impozitele aferente.
Cine depune documentele: Companiile, PFA-urile și cei cu profesii liberale pot cere șomajul tehnic, plătit integral de stat, pentru perioada stării de urgență. Depunerea documentelor, pentru perioada 16-31 martie 2020, se face între 1-10 aprilie. În cel mult 15 zile ar trebui să ajungă banii la companii, iar acestea au termen 3 zile ca să-i vireze în contul angajaților care au fost trimişi acasă, din cauta stării de urgenţă. La celelalte categorii profesionale, care nu pot munci din cauza epidemiei, banii ajung direct, în maximum 10 zile.

La AJOFM-uri vor depune online o cerere și o declarație pe propria răspundere angajatorii care au angajați notificați în Revisal, angajați prin contracte individuale de muncă, suspendate temporar, notificate în Revisal, pentru care solicită fondurile aferente șomajului tehnic, adică 75 % din câștigul salarial al persoanei pe luna respectivă – respectiv maxim 75 % din salariul mediu brut.” – a explicat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Plata șomajului tehnic nu se face din fondurile angajatorilor, ci direct de către stat.

Nu plătesc angajatorii, respectiv nu avansează niciun ban angajaților sau colaboratorilor de la dânșii. Guvernul va plăti aceste fonduri din care vor face plățile către angajați. Cei care depun începând de mâine (miercuri-n.red.), pentru a se închide luna martie, solicitări la AJOFM vor primi fondurile în maxim 14 zile. Nu avem intenția să prelungim activitatea AJOFM până în ultima zi din această perioadă. Așteptăm, începând de mâine (miercuri – n.red.), solicitările, pentru a le priocesa în regim de urgență”, a mai spus Violeta Alexandru.

Suma maximă la care poate ajunge șomajul tehnic este de 4.072 de lei pe lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura