Slatina: Sterilizare gratuită pentru animalele de companie

caini sterilizati

În perioada 22 iunie – 9 iulie, Asociația prieteni pentru animale (APPA) în colaborare cu Primăria Municipiului Slatina organizează o campanie de sterilizare gratuită a animalelor de companie din municipiul Slatina.

Sterilizările se efectuează în cooperare cu o echipă din Germania, formată din medicul veterinar Nina Scholhorn și asistentul veterinar Michelle Hoffmann în urma programărilor telefonice la numărul de telefon 0726.179.270.

Pregatirea pentru operație și ingrijirea post-operatorie

Animalele nu are voie să manance nimic cu cel putin 12 ore inainte de operatie. În dimineața zilei in care este programat, trebuie sa ii iei si apa. Medicul veterinar va consulta cainele inainte de procedura si ii va face in prealabil analize de sange pentru a vedea daca exista vreun risc.

Poti lua cainele acasa chiar in ziua operatiei, daca totul a decurs normal. Recuperarea depinde de sexul animalului si de istoricul medical; de regula, masculii isi revin mai rapid deoarece procedura este mai putin invaziva. Insa, ambii vor fi ametiti de la anestezie si necesita timpul si atentia ta pentru a-si reveni mai usor.

In cazul femelelor: pune-i la dispozitie mancare pasata sau plicuri cu mancare umeda pentru a-i usura digestia. Dupa operatie, medicul veterinar va recomanda o serie de antibiotice, antiinflamatoare sau analgezice pe care trebuie sa i le administrezi conform instructiunilor.

Verifica incizia de pe abdomen (in cazul femelelor care nu au fost operate laparoscopic) si acorda atentie fiecarei schimbari. Daca rana se infecteaza sau nu se cicatrizeaza normal, contacteaza medicul veterinar. In general, acesta programeaza controale regulate dupa operatia de sterilizare pentru a monitoriza starea femelei.

Nu trebuie sa se linga, sa se scarpine la rana sau sa faca miscari bruste pentru ca i se poate desprinde operatia. Daca nu poate purta un guler conic, atunci trebuie sa infasori un material in jurul ranii (ca un fel de body pentru bebelusi). In cazul in care firele nu sunt dizolvabile, atunci trebuie sa mergi la veterinar pentru a fi scoase.

In cazul masculilor: se vor lua aceleasi masuri de siguranta si ingrijire ca in cazul femelelor.

Beneficiile sterilizarii/ castrarii

Operatia de sterilizare (la femele) implica eliminarea chirurgicala a ovarelor sau si a ovarelor si uterului, iar castrarea (la masculi) presupune eliminarea testiculelor.

Majoritatea medicilor veterinari recomanda sterilizarea/ castrarea inainte ca animalul sa ajunga la maturitatea sexuala, adica inainte de varsta de 6-7 luni.

  • prevenirea infectiilor uterine (piometru): se dezvolta la catelele nesterilizate si care nu sunt imperecheate. De cele mai multe ori, se descopera in faza finala, atunci cand este prea tarziu, iar animalul nu mai poate fi salvat. Cand este descoperit la timp, piometrul este tratat chirurgical prin extirparea ovarelor si a uterului.
  • evitarea contactarii bolilor cu transmitere sexuala
  • prevenirea cancerului mamar
  • la masculi, se previn cancerul de prostata si tumorile testiculare
  • previi eventualul comportament agresiv sau schimbat al cainelui aflat in perioada de calduri (marait, marcarea teritoriului cu urina, incercarea de a se imperechea cu obiecte)
  • prevenirea vagabondajului (cainele poate fugi din lesa sau din curte in cautarea unui partener).

Lasă un răspuns