Pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților. Știrbu: “ Votul de astăzi- vot pentru echitate socială”

bani-4

Parlamentul a decis miercuri impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Proiectul a fost votat aproape în unanimitate de deputați și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat miercuri impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Au fost 307 voturi pentru și un vot împotrivă. Conform actului normativ pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, vor fi impozitate cu 85% dacă sunt mai mari de 7.000 de lei și cu 10% cele cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

“Astăzi, în ședința de plen a Camerei Deputaților, s-a adoptat proiectul privind impozitarea pensiilor speciale. Parlamentarii PNL au depus un amendament la această inițiativă prin care se propune impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 85%.
Eu am fost unul printre primii parlamentari care a susținut eliminarea pensiilor speciale și am inițiat legea pentru eliminarea acestora, dar, din nefericire, Curtea Constituțională a respins inițiativa, deși Camera Deputaților a aprobat-o, în luna ianuarie a acestui an. Deși o țară întreagă a aşteptat ca pensiile în România să fie calculate pe principiul contributivităţii, Curtea Constituțională a anulat reglementarea îndreptării acestei nedreptăți sociale.
În acest caz, PNL a optat pentru varianta impozitării progresive, pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii. Astfel, toate pensiile speciale din România vor fi impozitate, iar cele care depășesc 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, ca urmare a unui amendament inițiat și susținut de PNL. În mod similar, PNL va acționa și în ceea ce privește pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel încât să fie îndepărtatată orice inechitate socială între pensionari.
Este bine știut faptul că PNL a susținut întotdeauna tăierea pensiilor speciale, iar astăzi, se îndeplinește promisiunea făcută românilor: tăierea pensiilor speciale a celor privilegiați, comparativ cu pensionarii obișnuiți, care primesc banii de bugetul asigurărilor sociale de stat, strict pe baza contribuțiilor.
Votul de astăzi- vot pentru echitate socială!” a declarat deputatul de Olt , Gigel Știrbu.

Lasă un răspuns