Economia este în cădere liberă, iar Guvernul Orban, cu ochii pe păcănele

Economia României continuă să adune recorduri negative pe măsură ce executivul lui Orban se afundă în tăcere. Planul de relansare economică, atât de așteptat de români și de mediul de business, întârzie să apară, în timp ce multiple domenii economice încep să raporteze scăderi dramatice.

O trecere în revistă a celor mai îngrijorătoare tendințe de ultim moment în acest sens creează îngrijorare suplimentară. În ultimele zile, experții din domeniul de afaceri s-au întrecut să observe că lucrurile merg în direcția greșită, fiind publicate date din ce în ce mai îngrijorătoare.

România a înregistrat a doua cea mai mare comprimare a industriei la nivel European, minus 27.7% (comparativ că scăderea medie înregistrată la nivel european – de minus 17.1%). Comparată cu performanțele industriale din lunile precedente, industria românească a scăzut în aprilie cu aproape 40%. Comerțul cu amănuntul a scăzut în aprilie cu 20%. Comerțul cu autovehicule a scăzut în aprilie cu 45%. Veniturile înregistrate de companii de prestări servicii au căzut cu 80%. Cifra șomerilor a depășit un milion (dacă ne uităm la numărul de contracte de muncă suspendate), iar conform unor experți în domeniul IMM, peste 70% din microîntreprinderi au declarat că nu au capacitatea de a se susține, în actualul climat economic, prin propriile forțe, decât o lună sau două. Acest lucru sugerează mai mult șomaj în viitor și un impact semnificativ asupra PIB-ului. Consiliul Fiscal se așteaptă la o comprimare semnificativă a PIB-ului de până la 9%.

În marja de manevră economică descrisă de această realitate sumbră, Executivul a găsit de cuviință să accentueze efortul de sprijinire a domeniului jocurilor de noroc. Experții se tem că preocupările guvernamentale ar trebui să fie totuși altele. Conform unor analize efectuate în 2019, industria a avut o pondere în PIB de 20.9%. Probabil că informația potrivit căreia România a înregistrat a doua cea mai mare scădere la producția industrială la nivelul întregii Uniuni Europene ar fi trebuit să direcționeze atenția guvernamentală în alte zone. Însă, din motive cel puțin bizare, Ludovic Orban a preferat să întindă o mână de ajutor industriei de jocuri de noroc. Nu este singura decizie controversată a Executivului care, în plină criză economică, în contextul înregistrării unei creșteri sistematice a prețurilor la produse alimentare (a doua cea mai mare creștere din UE), Guvernul a decis să se împrumute 400 de milioane de lei pentru a despăgubi, în avans, o serie de cetățeni care au câștigat procese împotriva ANRP-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura