Culturile oltenilor ferite și de secetă, și de inundații

rapita

Fermierii olteni au fost feriți anul acesta atât de sectă, cât și de inundații. În unele județe seceta a distrus culturile în proporții de peste 70%, la noi procentul este foarte mic. Iar ploile au venit să completeze deficitul de apă din sol

Dacă în alte județe seceta a făcut ravagii, în Olt situația nu este atât de gravă. În două localități au fost afectate culturile de rapiță și grâu. Seceta din toamnă a dus la împiedicarea răsăririi rapiței în comuna Brastavățu , dar fermierii au întors cultura astfel pagubele fiind diminuate.  70 de hectare de rapiță au fost afectate. Și la Bărăști  peste 200 de hectare de grâu au fost distruse de secetă.

Timp de 3 săptămâni angajații Direcției Agricole au fost în teren pentru a stabili gradul de afectare și pentru a vedea câți fermieri vor fi despăgubiți de minister.

” Au fost făcute controale în teren iar din toate cererile depuse au fost constatate pagube însemnate la o cultură de 70 de hectare de rapiță din Brastavățu și 210 hectare de grâu în Bărăști”, a spus Ion Anuța, director adjunct DAJ Olt

Dacă în unele părți ploile au distrus ce nu a distrus seceta, pentru fermierii olteni acestea au fost mană cerească. În acest moment cantitatea de apă din sol a ajun la nivelul optim pentru dezvoltarea normală a culturilor. Fenomenul de băltire s-a produs doar pe suprafețe foarte mici, iar gradul de afectarea este redus.

Lasă un răspuns