Ziua Iei sărbătorită și în Olt

ieeeeeeeeeeeee

Toate muzeele și instituțiile de cultură din Olt marchează miercuri, 24 iunie, Ziua Internațională a Ie.

Muzeul Județean Olt va marca Ziua Iei într-un mod inedit. Specialiștii vor îmbina tradiția cu modernitatea și vor lansa în această zi canalul propriu de youtube al muzeului. Iar primul film postat pe 24 iunie este despre colecția proprie de ii. De altfel, specialiștii din muzeu vor organiza, în holul de onoare al instituției, și o mică expoziție de costume populare, ce vor putea fi admirate începând de miercuri.

În Muzeul Județean Olt se află exemplare unicat de cămăși și costume tradiționale, conservate cu sfințenie.

Una dintre cele mai interesante piese este o cămașă de Cezieni, cusută de … un bărbat! „Este o ie cu totul specială, pentru că a fost premiată de principesa Brâncoveanu, descendentă a familiei Brâncoveanu. Este o ie cusută pe pânză de in, dar nu in topit, are motive geometrice cusute cu fir metalic auriu, cu miez textil”, a explicat, pentru eurolteniainfo.com, Claudia Balaș, etnograf. Printre cele mai valoroase piese din colecția muzeului se mai numără și o serie de ii de Romanați, precum și din cele specifice zonei de pe malul stâng al Oltului, Câmpia Boianului. „Printre cele deosebite avem o ie cusută cu fir subțire de lână, care face parte dintr-un ansamblu (costum). Iarăși extraordinare sunt iile din nord, pentru că sunt îmbogățite cu paiete și mărgele”, a spus Claudia Balaș.

Începând cu anul 2013, ziua de 24 iunie marchează Ziua Universală a Iei, demers pornit de la inițiativa comunității La Blouse Roumaine din dorința de a promova moștenirea strămoșească și pentru a face ia recunoscută în întreaga lume. Denumirea comunităţii La Blouse Roumaine este inspirată dintr-un tablou realizat de pictorul francez Henri Matisse care realiza o imortalizare a iei româneşti – “La blouse roumaine” în 1940, acesta fiind expus la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris.

Ziua Iei este sărbătorită în 48 de țări și în peste 100 de orașe. În 2016, primarul de la Washington a proclamat data de 24 iunie ca Ziua Universală a Iei, în semn de apreciere pentru inițiativa Ambasadei României în SUA.

Lasă un răspuns