Mesajele parlamentarilor olteni, de Ziua Drapelului Naţional

105663597_2619113218352079_9083969504655863294_n

Anual, la 26 iunie, marcăm decizia din 1848 a guvernului revoluţionar care decreta tricolorul drept steag al tuturor românilor. Iniţial, culorile (albastru, galben şi roşu) erau dispuse pe orizontală. Schimbarea pe verticală a fost hotărâtă de regele Carol I, pentru alinierea la regulile steagurilor europene.

Alături de stemă, sigiliu şi imn, Drapelul României este un simbol naţional, aşa cum prevede Constituţia României din 1991 modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. În forma actuală, Constituţia stabileşte, prin Articolul 12, că “drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu”, potrivit www.cdep.ro şi www.constitutiaromaniei.ro.

Cu acest prilej, parlamentarii de Olt au ţinut să transmită următoarele mesaje:

Sunt simboluri în viaţa noastră, care ne sunt busolă. Un astfel de simbol este şi drapelul unei naţii. Drapelul României a suferit modificări, a fost martor al celor mai importante lupte pentru eliberare, ne-a încălzit de atâtea ori. Cele trei culori ale sale sunt reper al unei naţii puternice şi victorioase. Astăzi, arborăm şi cinstim cel mai frumos drapel al identităţii noastre naţionale.

La mulţi ani, români, de Ziua Drapelului Naţional!” a transmis senatorul Siminica Mirea.

Şi deputatul Alexandru Stănescu şi-a amintit de această zi importantă pentru neamul românesc, transmiţând următoarele: „Astăzi, 26 iunie, sărbătorim Ziua Drapelului Naţional! Aceasta a fost folosit prima data în Ţara Românească în 1834, ca steag de luptă, când domnitorul Alexandru Ghica a prezentat sultanului spre aprobare modelul drapelelor şi pavilioanelor navale de luptă.

În 1848, steagul tricolor a fost adoptat de către revoluţionari ca drapel al Ţării Româneşti în următorea ordine cromatică: albastru-galben-roşu, semnificând „libertate, dreptate, frăţie”. Ulterior, în cadrul Constituţiei României din 1866 erau cuprinse și referințe despre drapel- „colorile Principatelor-Unite urmează a fi Albastru, Galben și Roșu”, precizându-se și modul de așezare a acestora: vertical, în ordinea următoare: albastru, galben şi roşu la margine.

La mulți ani, tricolorului nostru!”.

Lista parlamentarilor olteni a fost completată de deputatul Marius Iancu: Politicianul a făcut următoarea declaraţie: „La 26 iunie 1848, a fost prima dată menționat, oficial drapelul românesc în cele trei culori – albastru, galben și roșu, ca steag al Ţării Româneşti.
De aceea, ziua de 26 iunie a devenit Ziua drapelului naţional al României, proclamată astfel prin lege, în 1998, și sărbătorită, de atunci, în fiecare an.

Tricolorul este o parte a identității noastre, așa că, astăzi, indiferent unde sunteti sau ce aveti de făcut, rupeți din timpul vostru câteva minute pentru a citi despre drapelul nostru, a cumpăra sau a arbora tricolorul, a le povesti copiilor sau nepoților despre cele trei culori ale dreptului sau pentru a-i învăța să deseneze și să coloreze acest simbol al țării noastre.

Suntem uniți și puternici numai sub Drapelul Tricolor!” Mesajul deputatului liberal Gigel Ştirbu, cu ocazia acestei zile special, a fost următorul: „Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluției de la 1848, tricolorul roșu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al națiunii române.
Dar românii s-au identificat de sute de ani cu cele trei culori, care se regăsesc în blazoanele, în stindardele și în multe alte elemente simbolice ale domnitorilor medievali. Cele trei culori ale tricolorului s-au regăsit pe steaguri sau stindarde înca din vremea lui Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul. Istoria oficială a Tricolorului începe în 1834, când Țările Române au început să se dezvolte din punct de vedere economic, când conștiința națională cerea unitatea și libertatea țării.
“Ziua Drapelului Naţional” este o zi specială pentru toți românii și astăzi se împlinesc 172 de ani de la declararea oficială a Tricolorului ca drapel naţional. Pentru cele trei culori, care compun drapelul naţional, de-a lungul istoriei au murit milioane de români.
La mulți ani, români, de ziua Drapelului!”.

Lasă un răspuns