Redeschiderea spitalelor a aprins spiritele politice

spitale-inchise-2011-3

Avocatul Poporului, Renate Weber susține că a cerut în nenumărate rânduri ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, redeschiderea spitalelor: ”vorbim de un drept fundamental: dreptul la sănătate în sistemul public”. Ea spune că situația nu a fost rezolvată nici până acum, deși primele solicitări le-a făcut încă de pe 10 aprilie.
Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, că partidul pe care îl conduce, ALDE, a depus la Parlament un document prin care atrage atenția Guvernul Orban cu privire la blocajul produs în sistemul de sănătate și faptul că mulți bolnavi nu au avut acces la tratament. În susţinerea liderului ALDE, au venit şi membrii olteni care au făcut următoarele declaraţii:
„Măsurile pe care Guvernul le-a luat au fost târzii și au vizat în cea mai mare măsură limitări ale drepturilor și libertăților cetățeanului și mai puțin de eficientizare a sistemului medical care să poată răspunde provocării crizei generate de noul coronavirus. Prin ordin al Ministrului Sănătății a fost aprobat Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus, plan care a reprezentat un document–cadru care instituie pașii ce trebuie urmați de managementul unităților sanitare și măsurile pe care trebuie să le implementeze pentru izolarea și tratamentul cazurilor depistate cu coronavirus. Prin același ordin de ministru s-a aprobat și Lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu coronavirus. În fapt, ce s-a întâmplat a fost o blocare cvasi totală a tuturor spitalelor și abandonarea bolnavilor cronici. Toti au fost evacuați din aceste spitale în doar 48 de ore. Viața celor care suferă de alte boli decât coronavirus a fost pusă în pericol din cauza lipsei de tratamente și medicamentație adecvată. Urmările acestei abandonări a bolnavilor non-COVID sunt de o gravitate fără seamăn și efectele lor se vor vedea multe luni de acum înainte. În perioada de maximă intensitate a epidemiei, pacienții cu alte afecțiuni decât cei bolnavi de COVID-19 au fost supuși unor presiuni majore, fiind privați de îngrijirea de care aveau nevoie, iar până în prezent nu există o statistică exactă privind decesele generate de lipsa de îngrijire adecvată și profesionistă prin internarea în spital. ALDE susține demersul Avocatului Poporului și al medicilor din spitalul Colentina pentru redeschiderea spitalelor către pacienții care au mare nevoie de tratament.” au declarat reprezentanţii ALDE Olt.

Lasă un răspuns