ORBAN:”Am vești bune pentru ALRO”

alro

La 55 de ani de la deschiderea uzinei ALRO, Ludovic Orban, premierul României, promite că statul va salva acest colos.

Acesta a promis că uzina de aluminiu de pe platforma industrială a Slatinei urmează să primească ajutorul de la stat ca şi consumator mare de energie în cursul lunii iulie.

Prim-ministrul a făcut şi un scurt istoric a ceea ce a însemnat de-a lungul vremii Alro Slatina. 

”Am ținut să răspund invitației adresate de ALRO Slatina de a fi prezent astăzi, în zi aniversară, când ALRO Slatina sărbătorește 55 ani de la realizarea primei șarje de aluminiu din România. Am văzut o parte din fabrică, am văzut o parte fabrică, din halele acestei uzine extrem de importante pentru România. Am văzut poze cum arătau în ’65 și cum arată astăzi și rezultatul este absolut spectaculos. În ultimii 15 ani s-au investit peste 700 milioane dolari în modernizarea capacităților de producție, productivitatea a crescut spectaculos, de asemenea de a realiza produse cu valoare adăugată, nu numai bare, table sau sârme, ci și produse extrudate și o serie de alte produse care înmagazinează valoare adăugată mare. Este un combinat competitiv care generează foarte multe exporturi., de asemena sunt 3,500 angajați numai în acestă locație și peste 12.000 angajați în amonte și în aval de această companie semnificativă din România.
Am profitat de ocazia care mi s-a oferit de a da și niște vești bune. O veste bună a fost aceea că schema de ajutor de stat adoptată de Guvernul României și aprobată de Comisia Europeană va fi pusă în practică în cursul lunii iulie și combinatul va beneficia de un ajutor de stat ca și consumator mare de energie electrică în care practic i s-a redus cu 16% costul certificatelor de emisii de dioxid de carbon. De asemenea a doua veste bună pe care le-am dat-o cu ocazia aniversării a 55 ani este vestea că suntem foarte aproape gata cu aprobarea schemei de ajutor de stat prin care aprobăm garantarea creditelor pentru marile companii, credite pentru investiții, pentru capital de lucru, pentru reinvestire, o schemă pe care noi am aprobat-o prin memorandum guvernamental și va fi operațională în cel mult 10 zile astfel încât să oferim un instrument de finanțare și pentru companiile mari , nu numai pentru IMM. De asemenea lucrăm la o modificare legislativă prin care avem ca obiectiv diminuarea așa-zisei taxe pe co-generare. În preșul curentului electric este impusă o taxă care a fost instituită cu obiectivul de a finanța investiții în modernizarea combinatelor de producere a energiei electrice și termice în sistem de co-generare, taxă care a crescut artificial prețul atât pentru consumatorii industriali, cât și pentru consumatorii casnici, și care nu a avut utilitatea pentru care a fost gândită, pentru că cei aproape 2 miliarde de euro care au fost colectați în toată această perioadă foarte puțini au fost folosiți pentru investiții în capacități moderne și eficiente de co-generare”, a declarat Ludovic Orban.

Șeful guvernului a dat trei vești bune angajaților de la ALRO

„O veste bună a fost faptul că schema de ajutor de stat adoptată de Guvernul României şi aprobată de Comisia Europeană va fi pusă în practică în cursul lunii iulie şi combinatul va beneficia de un ajutor de stat ca şi consumator mare de energie electrică, în care practic i s-a redus cu 16% costul certificatelor de emisii de dioxid de carbon. De asemenea, a doua veste bună pe care le-am dat-o cu ocazia aniversării a 55 de ani este vestea că suntem aproape gata cu aprobarea schemei de ajutor de stat prin care garantăm creditele pentru marile companii, credite pentru investiţii, pentru capital de lucru, pentru reinvestire, o schemă pe care noi am adoptat-o prin memorandum guvernamental şi va deveni operaţională în maximum zece zile, astfel încât să putem să oferim un instrument de finanțare și pentru companiile mari, nu numai pentru întreprinderile mici și mijlocii. De asemenea, lucrăm la o modificare legislativă prin care avem ca obiectiv diminuarea așa zisei taxe pe cogenerare. În prețul curentului electric este inclusă o taxă care a fost instituită cu obiectivul de a finanța investiții în modernizarea combinatelor de producere a energiei electrice și termice în sistem de cogenerare, taxă care a crescut în mod artificial prețul atât pentru consumatorii industriali, cât și pentru consumatorii casnici, și care nu a avut utilitatea pentru care a fost gândită, pentru că cele aproape 2 miliarde de euro care au fost colectate în toată această perioadă foarte puțin bani au fost folosiți pentru investiții, în capacități moderne și eficiente de cogenerare”, a conchis premierul României.

Lasă un răspuns