Inspectorii OPC au ”dezghețat ” afacerile cu înghețată și alimente congelate

inghetata

În perioada acesta inspectorii OPC au făcut ”ravagii” printre comercianții care nu respectă legea, și mai ales regulile de igienă . Controslele s-au intensificat și datorită pandemiei, dar și datorită termperaturilor crescute. De aceea în vizorul inspectorilor OPC au intrat în ultimele săptămâni magazinele alimentare care vând produse congelate. Și cum era de așteptat s-au constatat multe nereguli, printre acestea fiind vânzarea lor în ambalaje deteriorate, rupte, care nu asigurau etanşeitatea, sau nerespectarea condiţiilor la depozitarea a alimentelor congelate.   

Astfel, cele mai importante abateri constatate în timpul verificărilor care au avut loc la firmele din Olt, dar şi la cele din alte judeţe ale României şi Capitală, au fost: comercializarea produselor alimentare congelate în ambalaje deteriorate, rupte, care nu asigurau etanşeitatea; 11,7 % din cantitatea de produse alimentare controlată nu oferea consumatorilor informaţiile obligatorii, pe etichetă, menită să le permită alegerea sortimentului dorit; nerespectarea condiţiilor la depozitarea a alimentelor congelate, a temperaturii indicate de producător, lipsa monitorizării temepraturii de depozitare, condiții improprii de depozitare; 28% dintre operatorii economici controlaţi prezentau abateri privind afişarea prețului.

La societăţile comerciale din judeţ s-a constatat şi lipsa afișării documentelor de identificare ale societății, a autorizațiilor de funcționare, utilizarea unor mijloace de măsură şi control neverificate metrologic sau cu verificarea metrologică depășită.

ANPC transmite că acţiunile de control s-au desfăşurat în perioada 9 – 16 iunie, fiind verificaţi 675 de operator economici din ţară, la 495 dintre ei constatându-se deficienţe. A fost verificată o cantitate de aproximativ 64 tone de produse alimentare congelate, din care peste 14,4 tone nu s-au încadrat în prevederile legale privind protecţia consumatorilor. Ca urmare a neregulilor găsite, comisarii ANPC au aplicat 620 de sancţiuni contravenţionale, din care 279 avertismente şi 341 amenzi în valoare de peste 1,7 milioane lei, pentru încălcarea reglementărilor în vigoare privind protecţia consumatorilor, a fost oprită definitiv şi retrasă de la comercializare cantitatea de 1,5 tone de produse alimentare congelate, în valoare de  peste 26.000 lei, reprezentând produse improprii consumului uman şi a fost oprită temporar de la comercializare o cantitate de aproape 7,5 tone de produse alimentare congelate, în valoare de peste 80.000 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate.

Lasă un răspuns