Munca pe caniculă. Angajatorii trebuie să asigure condiții speciale de lucru

Meteorlogii anunţă temperaturi ridicate în aceste zile, fiind emisă o atenţionare de disconfort termic. Lucru ce îi obligă pe angajatori ca în zilele caniculare să ia măsuri de protecţie a lucrătorilor, printre acestea fiind asigurarea a cel puţin doi litri de apă pentru fiecare persoană, reducerea activităţii în aer liber şi alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite.

Angajatorii trebuie să reducă programul de lucru, să ofere spații ventilate pentru pauză, dar și apă și echipamente corespunzătoare dacă mercurul din termometre trece de 37 de grade sau indicele temperatură umezeală depășește pragul critic. Fiecare angajat trebuie să ceară condiții de muncă adecvate pe timp de caniculă, spun reprezentanții ITM, și să nu accepte abuzuri din partea angajatorilor.

„Ar trebui, atunci pe moment, să oprească lucrul, să nu fie supus la astfel de temperaturi extreme şi la astfel de condiţii care îi vor distruge starea de sănătate. Şi, apoi, imediat poate să facă o sesizare către Inspectoratul Teritorial de Muncă, automat inspectorii de muncă vor merge la faţa locului şi vor constata dacă a fost încălcată legea. Cele mai grave nereguli, din păcate, sunt cele legate de echipamentele de muncă, sunt echipamente de muncă neconforme, sunt echipamente de muncă care pun în pericol viaţa angajaţilor”, a spus directorul ITM Olt, Cristian Ungureanu.

Amenzile prevăzute pentru cei care nu respectă prevederile legale pot ajunge până la 2.500 de lei

Legislaţia în vigoare prevede că în perioadele cu temperaturi extreme, care depăşesc 37 de grade şi sunt corelate cu condiţiile de umiditate mare, angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor. Astfel, pentru salariaţii care lucrează în aer liber, angajatorii trebuie să ia măsuri de reducere a intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, de alternare a efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite şi să asigure fiecărui lucrător câte doi-patru litri de apă minerală, duşuri şi echipament individual de protecţie. În cazul angajaţilor care lucrează în spaţii închise, trebuie să se ia măsuri de ventilare corespunzătoare.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, trebuie să ia măsurile de reducere a programului de lucru sau de eşalonare pe două perioade a zilei de lucru, respectiv până la ora 11.00 şi după ora 17.00, iar acolo unde se impune, întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura