Agricultură inovatoare la Pleșoiu

pesti444444444

Un legumicultor din Pleșoiu a  pus bazele fermei viitorului. În serele lui plantele nu cresc în pământ ci pe apă. Ferma viitorului este situată între agricultura și piscicultură și  este numită “fermă acvaponica”. Mai exact salata, roșiile sau castraveții își înfig rădăcinile în apă sau pietriș, iar nutrienții vin din bazine cu pești.

pesti Agricultură inovatoare la Pleșoiu

Gabriel Vanghelie a preluat această idee după ce a muncit în Italia și a investit toate economiile familiei – 50.000 de euro, în sera plutitoare. Mai exact, legumicultorul oltean cultivă salata, roșiile sau castraveții în apă sau pietriș, unde plante prind rădăcini, iar nutrienții necesari creșterii provin din bazine cu pești.

pesti2 Agricultură inovatoare la Pleșoiu

Gabriel Vanghelie, fermierul care a pus pe picioare ferma viitorului, spune că, prin filtre speciale, apa devine hrănitoare pentru plante.

pesti3 Agricultură inovatoare la Pleșoiu

”Apa de la pești cu apa din biofiltre se egalizează toată. Apa care pleacă de la peștii care produc excremente care împreună cu fosforul pe care îl produce peștele sunt filtrate printr-un filtru biologic. Amoniacul de la pește se transformă în nitriți care sunt buni pentru plante. Plantarea se face într-un sistem special amenajat, acolo se depun ori semințele, ori unde sunt plăcile de polistiren, creștem salata în pământ până la un anumit nivel și după aceea le plantăm în pahare. Facem găuri la polistiren la distanță de 10 centimetri, vin rădăcinile în apă și își extrag exact de ce au nevoie. Pentru castraveți și roșii o să facem diferit. Deasupra o să fie o plasă, apa o să circule pe de desupt și o să fie pietriș deasupra, ca să-și formeze acele bacterii”, explică legumicultorul, aflat la început de drum.
În acest moment investiția olteanului este la început. În maxim 2 luni va planta prima salată. Din păcate , deși vorbim de o agricultură ecologică, în țară fermierii care îndrăznesc să obțină produse ecologice de calitate nu primesc ajutor din partea statului.

”Statul nu ne ajută cu absolut nimic la sistemele acestea ecologice, naturale, am încercat mai multe posibilități. Am vorbit cu cei de la Carrefour, aveau pe cineva care certifica pentru bio, dar din păcate nu certifică în apă, deși e cea mai ușoară certificare.”, spune legumicultorul din Pleșoiu

Sistemul care ține în viață peștii Tilapia a costat peste 50.000 de euro, dar deocamdată fermierul spune că nu are unde să vândă ce va produce și va merge la piață, acolo unde se vând și alte legume crescute în mod tradițional.

Sera de la Pleșoiu este unică în regiunea Olteniei, astfel de fermele acvaponice sunt des întâlnite în țările în care solul nu permite o agricultură normală, în sol.

Lasă un răspuns