Bunătăți cu iz de trandafiri, made în Olt

trandafir3

Aromele folosite cu multă generozitate în prăjiturile orientale se produc într-un sat din Olt, unde a fost înființată o plantație de trandafiri, o splendoare de culori și miresme.  O familie din Criva a început în urmă cu patru ani să cultive 1200 de metri pătrați cu trandafiri de Damasc. O investiție ce a însemnat atunci toate economiile familiei, și a ajuns acum să fie o sursă de venit.

”Totul e făcut din fonduri proprii. Am glumit și am zis că nu mi-a adus flori, așa că să-mi planteze. Și mi-a plantat să mă sature. Pe o ploaie teribilă, două săptămâni, în mocirlă, așa, aduseserăm butașii, comandaserăm de la Ciumbrud – fructifkora. Investiția în jur de 30.000 lei total – noi nu aveam clădire deloc, după ce am făcut plantația ne-am extins”, ne-a spus Stela Florescu.

trandafir-1 Bunătăți cu iz de trandafiri, made în Olt

De la plantat și până la producție e cale lungă. Trandafirii trebuie puși pe rânduri, iar pământul să fie bine aerisit. Așa că într-un singur an, se fac poate zeci de prașile pentru ca buruienile să nu ajungă la flori și terenul să fie propice pentru producție. Munca este una grea și care nu se termină niciodată. Dar rezultatul este unul atât de dulce și înmiresmat încât uiți imediat de oboseală.

trandafir-2 Bunătăți cu iz de trandafiri, made în Olt

”De multe ori se termină dimineața următoare, pe la 3,00-4,00, spre 5,00. De multe ori, în perioadele acestea, în perioadele cu înflorire abundentă, așa se termină. Eu zic că dacă fac o medie n-am mai multe de 3 ore pe noapte dormite, toată vara.
Dar e foarte frumos. De multe ori dimineața îmi zic că nu pot să mă mai ridic, și când ajung acolo între ei și văd frumusețea aia, cred că e cel mai frumos. Mirul umple toată strada, trec oamenii și spun – băi, ce miroase așa frumos. Aș recolta continuu.
Se merită dacă iubești ce faci, altfel, sunt niște produse de nișă, nu se consumă ca pâinea. Ca să câștigi trebuie să te zbați ceva, noi avem deja 4 ani, când or să se așeze cât de cât trebuie să te zbați, să mergi al târguri… Sunt produse foarte căutate în zona Transilvaniei, acolo turiștii făceau așa niște coi al dulceața noastră, în trei zile am vândut cât într-o lună și jumătate la Craiova, o diferență fantastică. Nu te-mbogățești. Eu nici nu vreau să mă-mbogățesc, mie mi-e bine așa cum e, cu trandafirii mei, dar trăiești. Poți să obții un salariu normal și să faci ce-ți place”, a completat olteanca.

trandafir3 Bunătăți cu iz de trandafiri, made în Olt

Așa se face că în satul Criva din Olt se face acum dulceață de trandafiri, apă de trandafiri, siropuri și chiar oțet de trandafiri. Este o muncă migăloasă, în care fiecare petală este atent sortată și spălată, pentru a face mai apoi bunătățile din trandafiri.  Am găsit-o pe doamna Stela în toiul pregătirilor, cu dulceața de trandafiri pe aragaz. După ce este gata, se ambalează în borcane de 200 și 350 grame, pe care le vinde de la 10 lei la 30 lei. Apa de trandafiri, folosită în prăjiturile cu arome orientale, costă 20 lei-100 ml, iar siropul se vinde tot cu 15 lei, o sticlă de 330 ml. Marea majoritatea produselor erau valorificate în târgurile de profil sau la expoziții, dar acum clienții vin chiar acasă, unde doamna Stela Florescu îi primește cu drag și îi servește cu minunata dulceață de trandafiri de Damasc. Mai mult, olteanca are și o pagină de socializare, care suplinește în acestă perioadă de pandemiei faptul că târgurile de profil nu se mai țin.

Lasă un răspuns