Caracal:Soluții pentru problema câinilor fără stăpân

maidanezi

Săptămâna aceasta iubitorii de animale au avut o întâlnire cu administrația locală din Caracal. În grădina publică din spatele clădirii primăriei s-au adunat peste 50 de persoane pentru a dezbate împreună cu conducerea Primăriei proiectul privind concesionarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Propunerea administrației caracalene a avut în vedere un Studiu de Fezabilitate realizat în 2019 din care rezultă că amenajarea unui adăpost ar greva bugetul local de o sumă exorbitantă, întreținerea anuală de asemenea.

”În ciuda faptului că mă consider totuşi o persoană pragmatică, mă regăsesc în situaţia de a nu fi rezolvat această chestiune a câinilor fără stăpân, deşi a fost o promisiune din 2016. Eu m-am tot săturat să ne zbatem în aceste situaţii juridce fără ieşire şi intepretări care nu ne-au adus nimic bun. M-aş fi aşteptat ca lucrurile să se simplifice încât să rezolvăm această problemă. Apropo că atâtea primării se duc către adăposturile mari, este numai pentru faptul că nu-şi permit să aibă cheltuieli extrem de mari. Sper să găsim o soluţie. Dezbaterea mi s-a părut în regulă, chiar dacă au fost momente mai tensionate”, a declarat primarul Liviu Radu.

La rândul său, administratorul public al orașului, domnul Adrian Chesnoiu a anunțat că propunerile cetățenilor vor fi incluse în proiectul de hotărâre ce va ajunge pe masa aleşilor locali.

”Cred că aceste ore petrecute în compania dumneavoastră au fost ore utile pentru administraţie şi pentru fiecare dintre noi. Pentru că toţi am convenit că iubim animalele şi că vrem să facem tot ceea ce ţine de noi pentru a ne fi bine, dar în acelaşi timp, noi avem obligaţia administrativă să asigurăm tot ceea ce înseamnă siguranţa cetăţeanului şi un climat de ordine şi linişte publică, în municipiul nostru, în conformitate cu legea. Evident că o astfel de problemă incită şi dă naştere la foarte multe discuţii. Legislaţia în domeniu este una foarte complexă şi doar pentru cei ce se apleacă cu atenţie asupra prevederilor legale. Delimitarea foarte clară din perspectivă juridică a unor aspecte este una foarte viabilă (…) După centralizarea tuturor propunerilor dumneavoastră, o să dăm o formă finală proiectului de hotărâre care va intra în Consiliul Local pentru aprobare”, a afirmat city-managerul, Adrian Chesnoiu.

La dezbatere a fost prezent şi candidatul PSD la primăria Caracal, Marian Doldurea, care a declarat că va adopta de la distanță zece câini fără stăpân.

„Suntem cu toţii iubitori de animale. Nu vrem să le omorâm, dar nici să le ţinem pe stradă. Trebuie clar să găsim o soluţie. Dacă se respectă toate legile, eu cred că aşa cum este făcut acel caiet de sarcini, este o primă rezolvare. Aceasta presupune găsirea unui adăpost în altă parte, doi, crearea unui cont în care, noi, iubitorii de animale din Caracal, să putem contribui pentru câinii fără stăpân, dar şi adoptarea de la distanţă este o soluţie. Eu, personal, sunt dispus să adopt 10 câini fără niciun fel de problemă. Probabil că sunt şi mulţi alţi iubitori  de animale care pot să facă acest lucru. Nimeni nu doreşte eutanasierea sau uciderea. Cu toţii dorim o rezolvare totală. Soluţia nu e să adunăm câinii ci să continuăm cu sterilizarea, cu înregistrarea lor, cu conştientizarea oamenilor că orice câine adus pe domeniul public dăunează din toate punctele de vedere. Ne dorim un oraş civilizat, curat, fără câini pe străzi şi fără câini fără stăpân”, a spus Doldurea.

Lasă un răspuns