Zeci de dascăli au susținut examenul de definitivat

defffffffffffff
78 de dascăli olteni au susținut astăzi la Liceul Teoretic “Nicolae Titulescu” din Slatina examenul de definitivat. La fel ca în anii anteriori, disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidați înscriși sunt la învățământ preșcolar , învățământ primar, educație fizică și sport  și consiliere psihopedagogică .
Este perioada examenelor în învățământ. Primii care au intrat în febra examenelor au fost cei care au susținut examenul național de definitivarea , concurs destinat profesorilor debutanți. Accesul candidaților în săli s-a făcut la ora 8:00, cu respectarea tuturor măsurilor specifice de evitare a răspândirii coronavirusului. După primirea subiectelor, dascălii au avut  la dispoziție 4 ore pentru rezolvarea subiectelor. Examenul național de definitivare în învățământ  s-a  desfășurat  după un alt scenariu față de anii trecuți, din cauza pandemiei de coronavirus. Candidați nu au mai putut susține inspecțiile la clasă, astfel că a fost nevoie de echivalarea acestora.

„Având în vedere contextul pandemic care a impus o serie de restricții, inclusiv suspendarea cursurilor în școli, începând cu data de 11 martie 2020, candidații au fost admiși la proba scrisă cu condiția susținerii unei singure inspecții la clasă (spre deosebire de anii anteriori, când se susțineau două inspecții). De asemenea, candidații au avut posibilitatea să solicite echivalarea rezultatului obținut la ultima inspecție la clasă, susținută în calitate de cadru didactic calificat. Au beneficiat de această măsură specială nouă candidați din totalul de 78 de candidați care nu aveau nicio inspecție susținută până la data de 11 martie. De asemenea, portofoliul profesional a putut fi transmis și online la inspectoratul școlar, spre evaluare”, se arată în comunicatul remis de ISJ.

La fel ca în anii anteriori, disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidați înscriși în Olt sunt: învățământ preșcolar în limba română – 24, învățământ primar în limba română – 13, educație fizică și sport – zece, limba și literatura engleză – opt și consiliere psihopedagogică – cinci. „Subiectele, traducerea acestora în limbile minorităților naționale la solicitarea candidaților, precum și baremele de evaluare sunt asigurate de către Centrul National de Politici și Evaluare în Educație și vor fi afișate, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro și la avizierele centrelor de examen”, se mai arată în comunicat.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 29 iulie în centrele de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro. Contestațiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 29 iulie, după afișarea rezultatelor, și pe 30 iulie, până la ora 12:00. Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site-ul amintit, în data de 4 august. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice. Informații suplimentare despre organizarea și desfășurarea examenului național de definitivare în învățământ, precum și despre programele specifice pentru examen sunt disponibile pe site-ul definitivat.edu.ro.

Lasă un răspuns