Inspectoratele școlare vor fi obligate să le ceară primăriilor spații pentru elevi, acolo unde școlile nu au suficiente clase pentru a respecta normele de siguranță.

Coronavirus pandemic in Hungary

A teacher distributes task sheets for the written part of the secondary school final exam to the students in Szerb Antal Grammar School in Budapest, Hungary, 04 May 2020. In order to prevent the spread of the coronavirus, face masks must be worn by everyone in the school and no more than ten students can sit in one classroom. The buildings have been sanitized and the windows stay open during the exam. EPA-EFE/ HUNGARY OUT, Image: 516807544, License: Rights-managed, Restrictions: HUNGARY OUT, Model Release: no, Credit line: ZSOLT SZIGETVARY / EPA / Profimedia

Inspectoratele școlare vor fi obligate să le ceară primăriilor spații adecvate în care copiii să învețe în condițiile sanitare impuse de pandemie. Prevederea face parte din proiectul de Ordonanță de Urgență pe educație publicat de Ministerul Educației și reprezintă al doilea apel public către edili să vină în ajutorul copiilor, pentru ca elevii să poată face școală față în față după cele 4 luni de educație exclusiv online de anul trecut. Proiectul de OUG vine și cu alte modificări aduse în învățământul preuniversitar începând cu anul școlar 2020-2021, care pentru elevi începe pe 14 septembrie 2020.
  • De precizat că Ministerul nu a scos la concursul de angajare în școli mai multe posturi, astfel încât mai mulți profesori să poată preda unor grupe numeric mai mici

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care aduce mai multe modificări atât în preuniversitar, cât și în universitar, din septembrie 2020.

Se amână până la începutul anului școlar 2021-2022 termenele până la care grădinițele și școlile private pot cere ARACIP să înceapă evaluarea externă, pentru acreditare.

În cazul în care cursurile vor fi suspendate sau limitate în noul an școlar, stagiul practic cu durata de un an școlar și cele două inspecții la clasă prevăzute de lege pentru etapa I din cadrul examenului de Definitivat 2021 “se pot realiza în sistem on-line, precum și prin intermediul altor forme de tehnologie”.

Se modifică și condițiile obținerii Gradului II. Probele vor fi următoarele, dacă școala este suspendată:

a) cel puțin două inspecții școlare, care se pot realiza și în sistem on-line, precum și prin intermediul altor forme de tehnologie;

b) o probă scrisă, care conține elemente de didactica specialității precum și elemente de pedagogie și de psihologie, cu abordări interdisciplinare și de creativitate, elaborată pe baza unor tematici și bibliografii aprobate de Ministerul Educației și Cercetării.

La Gradul didactic I, în situația limitării sau suspendării școlii colocviul de admitere, inspecțiile precum și susținerea lucrării metodico-științifice se pot realiza și în sistem on- line.

Prin exceptare de la lege, anul viitor școlar cei care nu trec o probă din cadrul examenelor pentru obținerea gradelor didactice II și I pot să o repete în celălalt an școlar, prevede proiectul de OUG.

Inspectoratele sunt obligate să le ceară primăriilor spații în care școlile să-și desfășoarele orele, în situația în care spațiile existente din școli nu sunt suficiente “pentru respectarea normelor de siguranță sanitară”.

SURSA: Edupedu

Lasă un răspuns