YVES SAINT LAURENT: BLUZA ROMÂNEASCĂ NU VA IEȘI NICIODATĂ DIN MODĂ

ie

Pe 1 august 1936, la Oran, în Algeria, se naște Yves Saint Laurent, cel ce avea să devină unul dintre cei mai influenți designeri și artiști vestimentari ai secolului al XX-lea.

Yves Saint Laurent a revoluționat moda, oferind femeilor frumusețe, libertate și încredere de sine. Le-a îmbrăcat pentru prima dată în smoking, nu pentru a le face să arate ca bărbații, ci pentru a le propune să își asume cu feminitate aceleași profesii și responsabilități ca ale bărbaților.

“Eu mi-am dorit să fiu în serviciul femeilor. Să le servesc trupul, gesturile, atitudinile şi viaţa.

A fost dorinţa mea de a fi alături de ele în marea mişcare de eliberare a femeilor, prezentă în ultimul secol.”

În 1965 Yves Saint Laurent transpune arta 2D în artă 3D. Colecția Mondrian aduce la viață opera pictorului olandez Piet Mondrian, într-o recompunere arhitecturală pentru care sunt folosite tehnici manuale complexe. Este Zeitgest-ul generației sale, momentul care aduce o nouă perspectivă asupra conceputului de haute-couture, eliberându-l de constrângerile ținutelor somptuoase, devenind astfel ușor de purtat.


La licitația Colecției de artă Yves Saint Laurent – Pierre Berge din 2009, pictura lui Henri Matisse “Les coucous, tapis bleu et rose” a fost vândută de Casa Christie’s cu un preț record de 32,1 milioane de euro (New York Times).

Dar legătura dintre cei doi mari artiști a fost mult mai profundă. Putem afirma că pasiunea pictorului francez pentru textile a continuat dincolo de viața și opera sa prin creația lui Yves Saint Laurent. Dar azi ne oprim asupra colecției toamnă-iarnă 1981 când La blouse roumaine a intrat în istoria haute-couture. De atunci, IA – bluza țărănească, a început să devină, la fel ca the little black dress, un element obligatoriu în garderoba femeilor din întreaga lume. Nu o spunem noi, ci însuși Maestrul.

Retrospectiva Yves Saint Laurent, Paris, 2002, Fondation Pierre Berge – Yves Saint Laurent, Musee Yves Saint Laurent.  

La blouse roumaine de Henri Matisse, Centre Pompidou  © Philippe Migeat – Centre Pompidou, MNAM-CCI /Dist. RMN-GP © Succession H. Matisse

Yves Saint Laurent a fost inspirat de culturile lumii, cărora le dedică colecții omagiu din dorința de a pune în valoare frumusețea universală. A mixat expresii și tehnici diverse, obținând armonii neașteptate. A încălcat regulile tradiției pentru a conecta prin modă comunități separate de femei de pe toate continentele. Yves Saint Laurent a fost un vizionar. A crezut în puterea extraordinară a femeilor de a schimba împreună lumea în bine.

În această poveste fascinantă, La blouse roumaine i-a dezvăluit misterul și magia culturii noastre, căreia îi dedică colecția de toamnă-iarnă 1999-2000. Un mesaj și o moștenire pentru secolul 21.

„A fost, în mod clar, o poveste de dragoste. Când a decis să facă o colecţie “românească”, a fost cu totul neaşteptat. La vremea aceea locuia în Marrakesh, dar a fost oricum o dorinţă reală. S-a inspirat din ceva ce îi plăcea extrem de mult.” (2009 – Didier Grumbach, decan Institutul Francez de Modă și Președinte al Camerei Sindicale de Haute Couture)

“Bluza românească nu va ieși niciodată din modă.

Ca toate celelalte haine tradiționale,

ea este transmisă din generație în generație.”   

Yves Saint Laurent

Citatul original: “A Romanian blouse does not belong to any period. All peasant clothes are passed down from century to century without going out of fashion.” Yves Saint Laurent. Din expoziția Danielei Ionescu “Interface – Art/Fasion-Antifashion”, 7-13 Nov, 2013, California State University, Long Beach.

Lasă un răspuns