Proiectul de Lege privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului, susținut de senatorii Stănescu, Mirea și Diaconescu, respins de Guvern

Guvernul a respins Proiectul de Lege privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului, care prevedea, printre altele, înfiinţarea unui Registru Naţional de diabet şi prediabet cu funcţii multiple legate în special de evidenţă, informare şi analiză.

„Guvernul nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative”, se precizează în punctul de vedere al Executivului, înaintat Parlamentului.

Printre motivele respingerii, enumerate de reprezentanţii Guvernului, se numără faptul că “reglementarea unui program naţional de prevenţie a diabetului prin lege nu se armonizează cu reglementările legale în vigoare la data prezentei”.

“Programele Naţionale de Sănătate sunt reglementate prin hotărâre de Guverm iar normele metodologice se aplică prin ordin al ministrului Sănătăţii şi preşedintelui CNAS, făcând parte din prerogativele Guvernului. Prin urmare, reglementarea unui program naţional de prevenţie a diabetului prin lege nu se armonizează cu reglementările legale în vigoare la data prezentei”, se arată în punctul de vedere al Guvernului, transmis Parlamentului.

De asemenea, reprezentanţii Executivului susţin că domeniul este reglementat, iar asiguraţii beneficiază deja de servicii privind depistarea diabetului, la orice grupă de vârstă, inclusiv în ceea ce priveşte gravidele.

“ În ceea ce priveşte reglementările proiectului de lege privind depistarea diabetului, prevenţia şi profilaxia, supravegherea , precizăm că asiguraţii au dreptul la pachet de servicii de bază, drepturi care se stabilesc pe baza contractului-cadru multianual care se elaborează de CNAS în urma negocierii cu Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Stomatologi din România, Colegiul Farmaciştilor, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Ordinul Biochimiştilor, Bioogilor şi Chimiştilor, precum şi în urma consultaţiilor cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical. Proiectul se avizează de către Ministerul Sănătăţii şi se aprobă prin hotărâre de Guvern. Domeniul este reglementat, iar asiguraţii beneficiază deja de servicii privind depistarea diabetului, la orice grupă de vârstă, inclusiv în ceea ce priveşte gravidele”.

Un alt motiv al respingerii este acela că “prevederile iniţiativei legislative privind finanţarea Programului nu sunt coerente şi contravin reglementărilor în vigoare”.

În ceea ce priveşte Registrul Naţional de Diabet, Guvernul precizează că “acesta este reglementat prin „Ordinul ministrului sănătăţii nr.1014/2011 privind înfiinţarea şi funcţionarea Registrului naţional de diabet zaharat, în temeiul art.45 din Legea nr.95/2006 şi în temeiul hotărârii e Guvern privind Programele Naţionale de Sănătate”. În aceste condiţii, reglementarea Registrului Naţional de Diabet este redundantă şi la un nivel legislativ inadecvat”.

Proiectul a fost inițiat de parlamentarii PSD, PNL, UDMR şi independenţi. Printre aceștia se numără și senatorii Siminica Mirea, Paul Stănescu și Renică Diaconescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura