Absolvenții olteni preferă șomajul în locul unui salariu

Tinerii olteni nu se grăbesc să devină independenți financiar și să se angajeze după finalizarea liceului sau a facultății, nici măcar în condițiile în care piața muncii este foarte ofertantă și statul îi motivează cu un ”cadou” de 1.500 lei. Este vorba despre prima de inserție, plătibilă în doua tranșe, prima, în valoare de 750 de lei, acordându-se la angajare și diferența la un an de la angajare. Acest stimulent financiar este destinat absolvenților instuțiilor de învățământ liceal și superior și ai școlilor speciale, care se înregistrează la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Olt și se angajează, cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de un an, în termen de 60 de zile de la data absolvirii.

Doar 8 dintre absolvenții care au ales să se angajeze și să beneficieze de prima de inserție de 1.500 de lei.

Potrivit legislației din domeniu, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de inserţie egală cu de trei ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării. Valoarea indicatorului social de referință este de 500 de lei.

Persoanele care beneficiază de prima de inserţie au dreptul la menţinerea primei acordate şi în situaţia în care, în perioada de 12 luni de la angajare, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la primul angajator şi se încadrează, în termen de 30 de zile, la un alt angajator, în condiţiile în care încadrarea în muncă la cel de-al doilea angajator se realizează în aceleaşi condiţii, respectiv cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continue reading