ALERTĂ: Calota glaciară se topește ca în cuptor

calota

Calota glaciară din Groenlanda a pierdut 532 de miliarde de tone de gheaţă în 2019, un nou record pentru acest gigantic teritoriu arctic afectat de încălzirea globală, ameninţând să accelereze creşterea nivelului mării şi să pună în pericol milioane de oameni, potrivit unui nou studiu, citat vineri de AFP, potrivit Agerpres.

Această cantitate, echivalentă cu trei milioane de tone de apă pe zi sau conţinutul a şase piscine olimpice pe secundă, a reprezentat cea mai mare sursă de creştere a nivelului mării în 2019 – 1,4 milimetri, 40% din total – conform concluziilor cercetătorilor, publicate joi în revista Communications Earth & Environment.

Pierderea a fost cu cel puţin 15% mai mare decât ultimul record înregistrat în 2012 şi confirmă o tendinţă pe termen lung, au avertizat cercetătorii.

Pe lângă anul 2019, “ceilalţi patru ani record au fost înregistraţi în ultimul deceniu”, a declarat pentru AFP autorul principal al studiului, Ingo Sasgen, glaciolog la Centrul Helmholtze de Cercetări Polare şi Marine (Germania).

Săptămâna trecută, un alt studiu publicat în aceeaşi revistă a avertizat cu privire la topirea ireparabilă a calotei glaciare din Groenlanda, care ar continua “chiar dacă încălzirea climatică s-ar opri azi”, întrucât căderile de zăpadă nu compensează pierderile de gheaţă.

Lasă un răspuns