„Sunt un om de echipă și cred în cei de lângă mine!”

primar Voinesa

-susține Liviu Laurențiu Anuța, primar la Voineasa

După patru ani de la preluarea activității din comuna Voineasa îl regăsim pe edilul, Liviu Laurențiu Anuța în sediul primăriei, locul de unde coordonează activitatea investițională a administrației. Aflat la primul mandat în fruntea comunei Voineasa, primarul Anuța pare să fie lozul câștigător pe care cetățenii acestei comune l-au tras. Spunem asta pentru că înaintea acestui edil, cetățenii comunei nu au fost prea norocoși. Ani de zile comuna a fost văduvită de proiecte și sărăcită la propriu. În zonă nu existau locuri de muncă, familiile nevoiașe nu puteau fi ajutate, cât despre proiecte viabile pentru dezvoltarea comunei nici nu mai încape vorbă.

Reporter: Domnule primar, au trecut patru ani de când ați fost ales de cetățenii acestei comune, ce ați făcut în această perioadă?

Primar: A trecut practic un mandat de când am fost efectiv investit în funcția de primar. A fost un mandat greu în care nu am avut deloc timp de acomodare și am trecut direct la fapte.

Eu cred că am început să aducem un suflu nou, mai tânăr, mai proaspăt, cu idei bune și cu multă dorință de a face lucruri concrete pentru comună. Cred că, împreună cu echipa din Primăriei și cu Consiliul Local, am reușit acest lucru și lucrurile noi și bune se văd deja cu ochiul liber de către oricine. Eu zic că pentru un început ne mișcăm destul de bine și vă asigur că ne vom mișca în același ritm mulți ani de acum înainte până ce comuna noastră va putea ajunge pe harta celor mai frumoase localități din județ. Cum spuneam, nu a fost deloc ușor, dar am avut noroc că oamenii de aici m-au înțeles și împreună am format o echipă.

Reporter: Ce rezultate concrete pot vedea locuitorii din Voineasa după această perioadă de timp?

Primar: Sunt foarte multe lucruri pe care le-am făcut pentru comună, pornind de la marile investiții și până la rezolvarea problemelor cetățenilor. Am dat drumul la mai multe proiecte

noi pe care le-am dus la bun sfârșit. Toate sunt proiecte foarte importante pentru comună. Pe unele le-am promis în campania electorală, pe altele nu, dar eu am considerat că sunt necesare comunei și dacă avem posibilitatea să le facem, nu trebuie să ne limităm, să ne mulțumim cu puțin. Sigur că vom continua cu dezvoltarea infrastructurii în același ritm, pentru a acoperi tot ceea ce am promis la momentul în care am devenit primarul acestei comunități.

Reporter: Cum stăm cu infrastructura de drumuri?

Primar: În general stăm bine, chiar dacă mai sunt multe de făcut.A fost asfaltat drumul dintre satele Voineasa și Blaj, precum și toate pantele și rampele din satele Racovița, Rusaneștii de Sus, Voineasa. De asemenea a fost reabilitat drumul DC 154A-154B, asigurându-se căile de acces între satele Voineasa și Popînzălești. Dar problemele mari erau în zonele unde nu există asfalt și unde mare parte din drumuri erau de pământ, pline de gropi. Pe acestea le-am preluat și le-am pietruit  pentru ca locuitorii din aceste zone să poată circula în condiții civilizate.Au fost pietruite constant toate ulițele neasfaltate de pe raza localității. Eu consider că este un mare pas înainte și e normal ca pe viitor să le și asfaltăm, dar nu se poate totul deodată.

Au fost reabilitate podurile și podețele de pe raza localității, cismelele și fântânile publice, aflate în stare avansată de degradare. În ceea ce privește trotuarele, renovarea lor completă este un proces de durată și sunt necesari câțiva ani. Obiectivul este să acoperim toată comuna, în vatra veche, și sper pe viitor, tot ce înseamnă trotuare pe principalele străzi, să fie finalizat.

Reporter: Ce ne puteți spune despre o altă problemă a comunei, iluminatul public?

Primar: Vă pot spune că am făcut primele lucrări de modernizare și extindere pentru iluminatul public în comună.Au fost executate lucrări de extindere a iluminatului public între satele din comună ceea ce acum asigură un climat de siguranță pentru cetățenii comunei care sunt totodată protejați și de anumite fapte antisociale.

Reporter: Am văzut că puneți mare preț pe viața socială a cetățenilor. Știm că sunteți inițiatorii și totodată beneficiarii unor proiecte sociale care vin în ajutorul cetățenilor aflați în nevoie. Puteți să ne vorbiți despre aceste proiecte?

Primar: Pentru mine sunt foarte importante viața și traiul zilnic ale cetățenilor pe care îi reprezint. Astăzi sunt în fruntea acestei comune datorită lor. Împreună suntem o echipă și mă preocupă în mod direct viața lor, socială și de ce nu culturală. Copii sunt viitorul acestei comunități, cât de mult investim în ei, tot atât de mult vor putea ei reinvesti la rândul lor în Voineasa. Este extrem de important ca aici să fie tratați cu respect astfel încât să nu-și dorească mai târziu să plece spre alte zone din țară sau lume.Având aceste principii de viață am reușit să implementăm încă de la preluarea mandatului două proiecte sociale Proiectul HAPPY și Proiectul INTEGRA. În cadrul primului proiect au fostși sunt desfășurate activități cu elevii Școlii Gimnaziale Mărgăritești. Cei mici beneficiază de cursuri de pregătire după școală, o masă caldă, pachete cu îmbrăcăminte și încălțăminte, cât și pachete de igienă personală. Prin intermediul acestui proiect cei mici merg în tabere școlare. Chiar acum am o serie de 50 de copii în tabăra de la Mușetești din Județul Gorj. Acolo au diferite activități culturale și sportive și totodată beneficiază de toate condițiile și normele de siguranță impuse în contextul pandemiei. Dacă vorbim despre Proiectul INTEGRAaici ne axăm și pe cetățenii care au anumite probleme sociale și nu se pot descurca singuri. Vorbim despre traiul zilnic, care vedeți și dumneavoastră este din ce în ce mai greu. În cadrul acestui proiect au fost și sunt desfășurate o serie de analize medicale pentru un număr de 600 persoane-adulți și copii. Aceștia au primit Kit-uri pachete farmaceutice, pachete de igienă personală, pachete de îmbrăcăminte și încălțăminte. Cei mici au luat parte la foarte multe activități extracuriculare.

Tot în ajutorul cetățenilor administrația publică locală a aprobat un proiect de extindere a unui corp din cadrul sediului de primărie unde a fost construită o anexă în care, ulterior, s-a deschis o farmacie umană și una veterinară, obiective de strictă necesitate pentru locuitorii comunei.

Reporter: Vorbeați despre cât de important este viitorul copiilor. Am văzut că și în acest sens, pentru ei ați implementat proiecte noi. Ne puteți spune despre ce este vorba?

Primar: Am proiecte finalizate pentru ei, pentru cei tineri, dar și proiecte aprobate ce urmează să le ducem la final în următorii ani. Vorbesc despre reabilitarea Școlii Gimnaziale Mărgăritești și construirea unui teren de sport sintetic în incinta acesteia. Tot la Mărgăritești putem bifa construire unor vestiare aferente terenului de fotbal. A fost depus și aprobat proiectul de construire a unei Săli de sport școlare cu tribuna de 102 locuri în incinta Școlii Gimnaziale Mărgăritești. În același timp vorbim și despre proiectul care a primit aprobare pentru construirea unui Cămin Cultural care să vină în sprijinul copiilor ce fac parte din grupurile noastre vocale și de călușari. Tot pentru copii dar și pentru cetățenii acestei comune a fost amenajat un părculeț în apropiere de sediul primăriei. Dacă vorbim de investiții pentru cei mici mai avem bifat pe agenda de lucru și finalizarea lucrările de construire a Grădinitei cu Program Normal din satul Racovița și amenajarea un teren pentru activități extracuriculare sportive la Școala din satul Racovița.

De la preluarea mandatului meu am reușit să ajut tinerii antreprenori să-și deschisă, sau să-și dezvolte afacerile oferindu-le consultanță. Pe raza localității noastre au fost înființate și subvenționate 37 firme/ antreprenori ( fiecare primind prin proiectele guvernamentale și europene câte 25000 E / firmă). Sunt multe de povestit, dar prefer ca faptele să vorbească în locul meu. Îmi doresc o comunitate cu infrastructură și servicii publice la nivelul unui oraș, deja muncesc pentru asta și cu siguranță voi reuși să realizez acest lucru.

Reporter: Investițiile nu se mai opresc în Voineasa! Proiectele sunt unele importante pentru cei de aici. Cum ați reușit?

Primar: Am avut norocul să mă alătur unei echipe importante la nivelul județului Olt, și aici mă refer la președintele Consiliului Județean Olt, președinte PSD, Marius Oprescu. Acolo am fost primit și ascultat, am fost ajutat și rezultatele nu au întârziat să apară. În echipa celor de la PSD am găsit o mare familie. Este foarte important acest aspect, este important ca proiectele unei comunități, ale unui primar să fie sprijinite. Pentru acest lucru nu pot decât să le mulțumesc acestor colegi, care m-au sprijinit în demersul meu administrativ.

Referitor la investiții sunt multe de spus.Poate ar trebui să vă vorbesc despre primele cele mai importane, apă și gaze naturale. Proiectul de alimentare cu apă a comunei se află în implementare, în prezent fiind executate peste 50% din lucrări. Referitor la proiectul de înființare rețea de distribuție gaze naturale pe raza localității a fost și el depus și așteaptă finanțare.

Reporter: Domnule primar, ce vă doriți de la viitorul apropiat?

Primar: Să fiu sănătos și să ofer familiei mele și oamenilor din localitate toate motivele să fie fericiţi în Voineasa. Îmi doresc să reușesc să fac tot ce mi-am propus pentru ei, să pot lansa numeroasele proiecte la care ne-am gândit pentru anii următori. Sunt om de echipă și cred în cei de lângă mine, în experiența lor și în puterea fiecăruia de a învinge orice provocare pentru a oferi ce este mai bun semenilor săi. Cetățeni, voi sunteți echipa mea, sunteți cei pentru care tot efortul meu merită a fi făcut. 

Lasă un răspuns