Olguța Alexandrina Filip și Ion Crețeanu- tezaure vii umane ale Oltului

tezaur

Olguța Alexandrina Filip – meșter cusături populare, din Cezieni și Ion Crețeanu – rapsod popular, din Voineasa au fost desemnați tezaure vii umane. În acest moment, Oltul are 6 meșteri populari și păstratori ai tradiție care au primit acest titlu .

filip Olguța Alexandrina Filip și Ion Crețeanu- tezaure vii umane ale Oltului

Începând de ieri Oltul este mai bogat. Pe lista tezaurelor vii umane ale județului au mai fost adăugate două nume. Olguța Alexandrina Filip – meșter cusături populare, din Cezieni și Ion Crețeanu – rapsod popular, din Voineasa vor fi răsplătiți pentru întreaga lor viață dedicată păstrării tradiției și tezaurului folcloric prin acest titlu onorific.

creteanu-688x1024 Olguța Alexandrina Filip și Ion Crețeanu- tezaure vii umane ale Oltului

„(…) Astăzi (marţi n.r.), bucuria și împlinirea mea înseamnă încă două nume care se adaugă pe lista Tezaurelor Umane Vii ale Oltului: Olguța Alexandrina Filip – meșter cusături populare, din Cezieni, și Ion Crețeanu – rapsod popular, din Voineasa. Sunt alți doi oameni în care am crezut și cărora le-am dedicat cu dragoste timpul meu pentru întocmirea dosarelor de candidatură care să fie reprezentative pentru cei doi candidați și care să reflecte atât de bine activitatea acestora astfel încât membrii comisiei să poată face aprecierile necesare acordării acestui titlu de foarte mare însemnătate pentru cei care le primesc, dar și pentru comunitățile din care provin”, a declarat Valeru Ciurea, referent al DJC Olt.

Județul Olt se poate mândri, în prezent, că are șase purtători ai titlului „Tezaur Uman Viu”: Dumitru Liceanu – cojocar, din Vădastra (2015), Petre Feraru – vătaf de căluș, din Oporelu (2015), Constantin Nițu – meșter popular cusături și țesături populare, din Cornățelu, Poboru (2018) şi Gheorghe Tănase – meșter popular în prelucrarea artistică a lemnului, din Corbu (2018), iar acum, în 2020, Olguţa Filip şi Ion Creţeanu.

La sesiunea din anul 2020 au fost depuse 47 de dosare de candidatură, însă opt dintre acestea au fost descalificate . Astfel, au mai rămas doar 38 de dosare care au respectat toate cerințele prevăzute în regulamentul de acordare a titlului de „Tezaur Uman Viu”, printre care şi ale celor două persoane din Olt, acestea ajungând la Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, respectiv membrii Comisiei dosare de candidatură, care le-au analizat, în luna iunie.

Programul „Tezaure Umane Vii“ este o iniţiativă a UNESCO şi are drept scop valorificarea creaţiei tradiţionale şi marcarea importanţei păstrării tradiţiilor. Ultima gala de decernare a titlurilor onorifice a avut loc în 2018, iar ce de anul acesta va fi organizata online.

Lasă un răspuns