Reguli speciale pentru studenți

studenti

Aproape o jumătate de milion de tineri și-au început viața de student la facultățile de stat ori private. Entuziasmați, dar și puțin temători, au participat la ceremonii ținute online ori în aer liber, acolo unde a fost posibil.

Majoritatea vor merge la facultate doar pentru laboratoare sau practică, pentru că partea teoretică va fi predată mai mult, online.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie Carola Davilla din Bucureşti sunt peste 1.800 de boboci. Doar 60 au putut participa însă la ceremonia de deschidere. Au aflat că teoria va fi predata online, vor merge la facultate pentru laboratoare şi în spitale, pentru practică.

Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie Carola Davilla din Bucureşti: “Chemăm o treime din grupe două ore, cealaltă treime două ore şi pe parcursul zile să vină toată grupa la stagiu. Sau poate chiar la două zile”.

Andreea Oprea, studentă UMF Carol Davilla: “Este posibil şi că condiţiile actuale mult mai stricte să ne dea o altă viziune asupra medicinei şi să ne formeze în alt mod. Cred că vom acorda, ca studenţi, mai multă atenţie virusologiei, virusurilor, pentru că este de actualitate.”

Tot în aer liber, dar în Grădina Botanică s-au întâlnit şi studenţii Facultăţii de Biologie de la Universitatea din Bucureşti.

Şi cultura suferă mult în acest an. Tocmai de aceea, preşedintele Klaus Iohannis a ales să participe, în mod simbolic, la deschiderea noului an universitar de la UNATC.

Președintele Klaus Iohannis: „Anul acesta nu a fost greu doar pentru educația din domeniul artelor, ci și pentru actul cultural în general. Sălile de spectacol au fost închise luni de zile, iar măsurile menite să țină sub control epidemia nu vor permite revenirea deplină la normalitate în perioada imediat următoare”.

Iar studenţii de la Drept şi-au cunoscut online atât colegii, cât şi profesorii.

Roxana Tudorescu, studenta Facultății de Drept din București: “Fiindcă astăzi este despre bucuria de a fi împreună, mie nu-mi mai rămâne decât să spun Gaudeamus Igitur, să vă mulţumesc şi să vă doresc tuturor un an universitar încununat cu succese nemăsurate.”

Studenţii care vor învăţa în amfiteatre trebuie să ştie că şi acolo au fost luate măsuri speciale.

Mirabelă Amarandei, purtătorul de cuvânt al Universității București: “Aşadar, dintr-o capacitate undeva la 10 locuri pe rând, ajungem la 4 locuri, patru studenți care pot să stea în aceast rând. Evident, rândul următor rămâne liber pentru a putea asigura distanța şi tot aşa”.

Tot în condiţii speciale se deschid anul acesta şi căminele studenţeşti. Sunt aproape 100 de mii de locuri disponibile în toată ţara, dar vor fi cazaţi cu 20 de mii mai puţini tineri faţă de anul trecut.

Şi asta pentru că în cameră au voie cel mult doi sau trei studenţi, paturile vor fi aşezate la cel puţin un metru distanţa şi, atenţie, petrecerile în interiorul căminului sunt strict interzise.

Dacă un student e confirmat cu noul coronavirus, se poate interna la spital sau poate pleca acasă cu maşina personală, în timp ce colegii lui rămân izolaţi 14 zile în cameră, dacă nu prezintă simptome. Administraţia căminului trebuie să le asigure mâncare.

SURSA:STIRILEPROTV

Lasă un răspuns