Sfaturile unui psiholog pentru familiile cu copii care divorțează: Comunicarea este primordială

444Parinti Copii e1481319802493

Divorţul în familiile cu copii este o traumă care îi afectează în primul rând pe cei mici. În România, 1 din 4 cupluri divorţează. Comunicarea este primordială în gestionarea divorţului, spune psihologul Radu Leca, potrivit MEDIAFAX.

Divorţul ocupă locul al doilea în topul celor mai solicitante evenimente de viaţa lumii civilizate.

În România, 1 din 4 cupluri divorţează. În medie, divorţul apare cu cea mai mare frecvenţă la persoane cu vârsta cuprinsă între 35-39 ani. Durata medie a unei căsătorii este de 9,2 ani în cazul bărbaţilor şi de 8,8 ani în cazul femeilor.

Divorţul în familiile cu copii este o traumă care îi afectează în primul rând pe cei mici.

Ana a experimentat divorţul când avea doar 34 de ani, dar şi 2 fetiţe, de 3 şi 7 ani. Nu i-a fost uşor, dar comunicarea a fost cea care a salvat situaţia.

„Au înţeles că este mai bine aşa pentru toţi. La început a fost foarte greu, însă am depăşit momentul într-un mod amiabil. Iar cei mici au devenit echilibraţi şi conectaţi la realitate. Şi-au văzut tatăl când a fost posibil, fără ca eu să am vreo problemă cu asta, iar fiecare dintre noi a evitat să îl vorbească de rău pe celălalt”, povesteşte Ana.


„Gestionarea divorţului trebuie să fie realizată respectând un lucru ce legea îl impune: binele superior al copilului. Ca să putem evita traumele mari şi foarte mari, pe care minorul cu vârsta între 2 şi 14 ani le poate dezvolta, sunt elemente care trebuie să fie implicit respectate. Numărul 1: comunicarea, atunci când se poate, corectă cu minorul, atât timp cât acesta a trecut pragul de 6 ani. Şi ultimul şi cel mai important: apariţia în planul familiei a unui psiholog care să verifice dacă nu sunt şi alte lucruri, de tipul tulburări, ce ar putea să apară în viaţa minorului, în conformitate cu discuţiile pe care le-a auzit”, spune Radu Leca, psiholog.

Lasă un răspuns