GREVĂ JAPONEZĂ în spitalele din Olt, și din țară

sanitas

Angajații spitalelor din Olt  au intrat de azi dimineață în grevă japoneză. Sindicaliștii din Sănătate s-au săturat de promisiuni și au demarat o primă acțiune de protest, pașnică, prin care vor să atragă atenția guvernanților să-și respecte promisiunile făcute. Personalul medical a purtat astăzi banderole , iar cei din secțiile covid și-au scris pe combinezoane ”GREVĂ JAPONEZĂ” .

Aceștia cer o întâlnire cu premierul Ludovic Orban pentru a solicita acordarea stimulentului de risc pentru personalul care lucrează cu pacienții COVID.

Totodată aceștia îsi cer și sporul de 30 %  și cei de 85%, sporuri ce li se cuvin conform legii.

”Au dat atâtea legi şi ordonanţe că au uitat să le şi aplice. La Caracal, care a fost spital suport COVID, au fost bolnavi pe toate secţiile, acolo n-au primit nimic în plus, au mers cu sporurile aşa cum le-au avut înainte de starea de urgenţă. Pe Medicală, unde au fost cei mai mulţi bolnavi, au avut spor de 12%, pentru că managerul a refuzat categoric. Acum mergem în instanţă“, a declarat Roxana Dumitrescu, liderul Uniunii Judeţene Sanitas Olt.

In Olt , exact cadrele medicale din spitalul Caracal, spital suport covid nu și-au primit niciun spor, cu toate că acolo se tratează în întreaga unitate numai pacienți cu covid. La Slatina, aceste sporuri au fost acordate pentru personalul de pe secțiile unde s-a tratat covid încă de pe 16 martie.

O altă anomalie legislativă s-a produs în urmă cu două săptămâni, când DSP a decis ca pacienții cu covid să fie transferați și la Balș și Corabia. In fiecare din aceste unități câte 10 paturi au fost alocate pacienților cu covid, iar personalul nu își primește sporurile care conform legii li se cuvin.

Sindicaliştii cer acordarea stimulentului de risc personalului din unităţile sanitare, de asistenţă socială, ambulanţă, DSP-uri, cabinete şcolare care în perioada stării de urgenţă au intrat în contact cu pacienţi confirmaţi; creşterea salariilor, de la 1 ianuarie 2021, la nivelul anului 2022 pentru întreg personalul din sistemul sanitar, cel de asistenţă socială şi medico-socială, calcularea sporurilor la salariul de bază actual, asigurarea echipamentelor şi materialelor de protecţie în cantităţile şi de calitatea necesare etc.

După declanşarea grevei japoneze urmează o întâlnire pe care liderii naţionali au cerut-o cu primul ministru şi ministrul Sănătăţii, apoi vor decide ce vor face mai departe.

Lasă un răspuns