Neurologul Renică Diaconescu, despre semnele care duc la un accident vascular cerebral

Renica Diaconescu medic neurolog

Accidentul vascular cerebral apare în urma întreruperii circulației la nivelul creierului sau rupturii unei artere cerebrale. La nivel mondial, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces și a treia cauză de dizabilitate. În România, aproximativ 61.500 de persoane suferă această afecțiune. Dintre acestea, o persoană din cinci moare în prima lună de după AVC, iar 30% dintre pacienți rămân imobilizați la pat.

Pornind de la aceste statistici, medicul neurolog Renică Diaconescu a explicat care sunt semnele care preced un accident vascular cerebral (AVC) şi care trebuie să ne facă să sunăm de urgenţă la 112.
„Primele simptome sunt scăderea forţei la mână sau la mână şi la picior – chiar şi amorţeala mâinii şi a piciorului este un semn, faţa se strâmbă – asimetria feţei, tulburări de vedere, de vorbire. Acestea sunt semne care anunţă un accident vascular cerebral.

Mai sunt simptome: cefaleea violent, vărsăturile, tulburări de echilibru. Sunt şi alte semne dar cele mai pregnante sunt scăderea forţei sau amorţeala mâinii sau a piciorului, asimetria feţei, tulburările de vedere şi de vorbire. Nu trebuie să mai aşteptăm nimic!”, a explicat neurologul Renică Diaconescu.

Lasă un răspuns