Parcul ”Constantin Poroineanu” din Caracal va fi modernizat pe bani europeni

CONSTANTIN-POROINEANU

Municipalitatea caracleană vrea să implementeze un proiect în valoare de 6 milioane de euro, bani pe care îi solicită de la ADR SV Oltenia pentru a moderniza parcul “Constantin Poroineanu”. Se dorește readucerea la splendoarea de altădată a parcului natural ce este al treilea ca mărime din Europa. Firma de peisagistică ce va câștiga lucrările va avea sarcina de a proteja, dar și de a moderniza parcul

În acest moment se lucrează la proiectul tehnic după ce a fost declarat eligibil , se așteaptă fonduri europene pe exercițiul bugetar 2021-2028. Valoarea proiectului este de 6 milioane de euro și vizează modernizarea parcului, dar și protejarea  celor 168 de specii de plante unicat din parc . pentru a reface acest edificiu natural, administrația locală va organiza un concurs pentru firmele specializate, iar un cuvânt în alegerea proiectului câștigător îl vor avea și caracalenii.

”Am depus un proiect la ADR SV Oltenia, astfel încât prin fondurile europene din exercițiul 2021-2027 să reușim să facem o investiție de aproximativ 6 milioane de euro în parcul ”Constantin Poroineanu”. Vom face lucrări ample. Vorbim în primul rând de amenajarea spațiului verde, de irigații pe toată suprafața parcului, de protejarea celor 168 de pante unicat din parcul nostru. Parcul din Caracal este al treilea parc natura ca mărime din Europa. Vizăm zona lacului care vrem să devină o zonă de modernism raportat la istoricul parcului nostru”, a spus city managerul Calacalului, Adrian Chesnoiu .

Parcul „Constantin Poroineanu”, numit după cel care a donat terenul în 1893 şi apoi întreaga sa avere oraşului. Parcul este cel de al 3 lea parc natural ca dimensiune din Europa , având peste 25 de hectare. Acesta uimeşte printr-un pitoresc extrem, la picioarele unui mare foişor se întinde un lac alimentat de izvoare naturale. Spectaculoasă este şi Aleea plopilor, lungă de 1200 de metri, realizată în anul 1913. Cele patru rânduri paralele de plopi au înălţimi ameţitoare. În parc, pe lângă numeroase specii de plante şi arbori, autohtone, pot fi văzute şi specii exotice aclimatizate la noi în ţară.

Lasă un răspuns