Mii de olteni s-au vaccinat anti-gripal

vacc

De teama gripei sezoniere sau a infecției COVID, oltenii s-au vaccinat anti-gripal în număr foarte mare, comparativ cu anii trecuți.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății a trimis județului Olt, în patru tranșe, 33.220 de doze de vaccin gripal, iar până acum au fost imunizați 29.820 de olteni. În continuare, în stocul DSP – Depozitul Antiepidemiologic, dar și la medicii de familie din teritoriu mai sunt 3.600 de doze.

Pentru limitarea răspândirii infecțiilor virale, inclusiv gripa, DSP Olt recomandă: evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave; purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea bolilor respiratorii; folosirea batistei de unica utilizare; respectarea măsurilor de igienă individuală – spalărea pe mâini cu apă și săpun ori de câte ori este nevoie; respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe; evitarea consumului de alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și astfel la agravarea simptomelor; adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului; menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate; evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa.

Specialiștii în sănătate publică din județ mai spun că cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.

Lasă un răspuns