Amenzile sunt URIAȘE! Pentru ce riscați să fiți sancționați

casa

Mare atenție! Potrivit OUG nr. 19/2020, aproape toți românii și toți cei care au reședința pe teritoriul României sunt obligați să participe la recensământul din 2021.

Cu alte cuvinte, ei trebuie să le ofere recenzorilor suficiente informații astfel încât să poată fi identificați și luați în considerare la calculul populației României și pentru ca locuințele lor să fie incluse în recensământul clădirilor.

În acest context, vor fi colectate, pentru obținerea informațiilor despre persoane și despre locuințe, date precum:

  • CNP-ul celor vizați;
  • adresa lor;
  • starea civilă;
  • date privind contribuțiile la asigurările sociale;
  • date din Registrul general de evidență a salariaților etc.

Refuzul de a furniza date pentru recensământ este contravenție și poate atrage amenzi între 1.000 și 3.000 lei

Recenzarea se face în două feluri – fie prin interviuri luate de recenzori (iar, de principiu, acestea se vor desfășura la locuința persoanei intervievate), fie prin autorecenzare – în acest caz, persoana vizată va introduce, pe o platformă de internet, datele personale.

Pentru a facilita accesul la platformă, autoritățile vor pune la dispoziție un sistem în limba română, într-una de circulație internațională, însă și în limbile minorităților naționale.

În același timp, OUG nr. 19/2020 prevede că datele pentru recensământ vor fi colectate și prin alte moduri:

  • din surse administrative (de aceea, anumite date care vor apărea pe formularele de pe platforme online vor fi precompletate, iar persoanele vizate vor trebui să se asigure că acele date corespund realității);
  • prin metode statistice (în principal, pentru a verifica completitudinea datelor finale).

În anumite situații, informațiile vor putea fi obținute chiar și de la vecini. E vorba de situațiile în care toate persoanele dintr-o locuință lipsesc. În cazul în care doar unele vor lipsi, informațiile vor fi date de celelalte persoane care locuiesc acolo, scrie avocatnet.ro

sursa Bugetul.ro

Lasă un răspuns