Specialiștii au decis: Cele mai vechi colinde din lume sunt din România

colindatori

Specialiştii în folclor din nordul judeţului Mureş au cercetat colindele şi obiceiurile de Crăciun din zonă şi au ajuns la rezultate surprinzătoare.

Ilie Frandăş, cercetător de etnografie din Reghin, a descoperit că toate indiciile colindelor din zona Brâncoveneştiului, acolo unde există şi un castru roman, arată o vechime nebănuită a obiceiurilor noastre, unele chiar dinainte de Hristos, scrie rador.ro.

„În zona noastră sunt cele mai vechi colinde din lume, nu din țară. „Noată, ‘noată boul sur”, o colindă culeasă de la Râpa, cam la jumătatea secolului XIX, este din epoca Mării Sarmatice, mult înainte de Hristos, iar la Gledin, nu departe de Râpa, este o colindă cu doi comandați de nave, tot dintr-o epocă arhaică, mult înainte de Cristos. Pe urmă, la Idicel Pădure, există o colindă cu munte și izvoare seci și cu fete de greci”, spune Ilie Frandăş.

Colindele acestui Crăciun s-au mutat în mediul virtual, iar colindătorii din ușă în ușă s-au transformat în riscuri și trebuie ținuți la distanță.

Lasă un răspuns