MEGA-VESTE! Noi beneficii extra-salariale pentru acest tip de angajați

bani

E super veste pentru angajații care muncesc de acasă. Firmele ar trebui să le acorde acestora, lunar, anumite sume de bani care să acopere cheltuieli de acasă, ce țin de consumul de energie electrică, abonamentul de date, cheltuieli pentru mobilier sau pentru aparatură.

Partea bună e că legiuitorul a decis ca, de anul acesta, firmele să poată deduce astfel de cheltuieli, într-un anumit plafon lunar per salariat, dar și că angajații nu ar trebui să plătească taxe salariale pentru banii respectivi. Din start însă trebuie făcută o distincție importantă: aceste sume de bani neimpozabile și deductibile pentru firme nu reprezintă salariu, scopul lor fiind altul.

Legea nr. 296/2020 a introdus în Codul fiscal ideea că următoarele sume de bani sunt venituri neimpozabile: cele „acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea (…) și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou”. De asemenea, nu se percep nici contribuțiile sociale obligatorii – pensii și sănătate (CAS, respectiv CASS). Totodată, firmele care le acordă le pot include pe lista cheltuielilor deductibile.

Așadar, e vorba de bani pe care firmele îi dau angajaților pentru ca aceștia din urmă să suporte anumite cheltuieli ce țin de telemuncă, lucruri pe care, în mod normal, le plătește firma atunci când angajații sunt la birou.

Exemple oferite de noua lege: cheltuielile cu facturile de energie electrică, încălzire, apă și internet, dar și cele pentru achiziția de mobilier și echipamente de birou.

Lasă un răspuns